Het is al jaren een publiek geheim dat Apple achter gesloten deuren aan zijn Augmented Reality smart glasses werkt. En dit is geen wonder: aangezien Google, Microsoft en anderen alsook actief apparaten voor AR ontwikkelen, lijkt het een technologisch feestje dat Apple niet missen mag!



Maar wat heeft Apple precies in het vizier en wanneer kunnen we deze nieuwe bril bewonderen?



Een aantal in januari 2020 verleende patenten gaven enig inzicht in de plannen van Apple voor een headset, maar het meest opwindende is dat we stiekem wat nieuws hebben die door een vertrouwde bron in mei 2020 uitgelekt werd, dat suggereert dat we tegen het einde van het jaar een aankondiging kunnen ontvangen.



Wat is dat: Augmented Reality?

VR headsets worden op dezelfde manier op het hoofd gemonteerd als een skibril en blokkeren jouw zicht op de buitenwereld volledig. Ze volgen de bewegingen van jouw hoofd en het 3D beeld dat in de headset weergegeven wordt, beweegt dan mee. Op deze wijze lijkt het alsof je helemaal in een ‘virtuele’ 3D wereld zit.



Augmented Reality (of AR) daarentegen is waar de bril doorzichtig is en je nog steeds de wereld om je heen zien kan, maar er een beeld voor jouw ogen weergegeven wordt.



Eigenschappen Apple AR bril

We weten nog niet zo heel veel over de technologieën die door Apple gebruikt worden, maar er circuleren een aantal geruchten die een indicatie zouden kunnen geven over wat we kunnen verwachten.



Apple heeft een aantal patenten met betrekking tot AR brillen, waardoor er weinig twijfel over bestaat dat het bedrijf geïnteresseerd is in de technologie. Een octrooi dat in oktober 2019 door het US Patent and Trademark Office is gepubliceerd, verwijst naar fotochrome lenzen, dit zijn brillenglazen die donkerder worden in fel zonlicht.



Er werd tevens beweerd dat Apple zijn AR bril, die Apple Glass heet, wil verkopen met glazen op sterkte of zelfs gepolariseerde lenzen in samenwerking met Zeiss.



De processor en zo

In een CNET rapport uit april 2018 werd er gesuggereerd dat de AR bril geen computer of smartphone nodig heeft om te werken.



De nieuwe 2020 bron beweert echter dat alle gegevens op de iPhone verwerkt wordt. Dat betekent vermoedelijk dat de bril te allen tijde aan een iPhone gekoppeld moet worden.



Er wordt tevens aangegeven dat de frames van plastic zijn en de bril draadloos met een meegeleverde standaard opgeladen kan worden. Er zit vanwege privacykwesties geen camera op de gadget.



Het prototype toont informatie in beide lenzen en de gebruikersinterface heet waarschijnlijk ‘StarBoard’, wat een goede metgezelnaam is voor de ‘Springboard’ van iOS. De gadget wordt bediend via gebaren op en voor het apparaat.



Apple Glass: de releasedatum

De Apple Glass bril ziet er schijnbaar als een echte bril uit en begint waarschijnlijk met een prijskaartje van 499 dollar. Het uitgelekte rapport zegt dat de Apple Glass bril waarschijnlijk aan het eind van dit jaar of begin 2021 een officiele aankondiging zal krijgen.



Apple was oorspronkelijk van plan deze nieuwe interessante bril tezamen met de iPhone 12 aan te kondigen, maar Apple wil dan wel dat de media aanwezig is, dus zal dit aan het eind van de coronavirus pandemie zijn.



Een daadwerkelijke lancering zal dan bijna een jaar later plaatsvinden. Wat nog wel een flinke periode is om er daarna echt van te kunnen genieten. Want als het er eenmaal is, zal het Apple kennende, zeker een visueel genot worden!



apple