De PS5 van Sony komt al snel binnen ieders vizier en hoewel het misschien niet de snelste console ter wereld is, is de nieuwe Playstation zeker een aanzienlijke upgrade ten opzichte van de PS4. Met een geheel nieuwe architectuur, ondersteuning voor een superieure resolutie plus een snellere dataopslag dankzij de SSD, is de PS5 op bijna alle manieren beter dan de PS4. i-Mania vertelt je hier wel even wat meer!



De PS4 versus PS5 specificaties 

Zelfs een vluchtige blik op de specificaties van de PS5 laat al zien dat hij in een compleet andere klasse zit dan de PS4 (en zelfs de PS4 Pro). Sony heeft de mogelijkheden van zijn platform dan ook op alle mogelijke manieren verbeterd door een efficiëntere opslag, snellere rekenonderdelen, ondersteuning voor schijven met een grotere capaciteit... en de ondersteuning voor hogere resoluties toe te voegen.



De PS5 en PS4 Pro hebben misschien hetzelfde aantal rekeneenheden, maar die van de PS5 hebben een veel hogere transistordichtheid, waardoor ze een stuk krachtiger zijn dan de rekeneenheden van de PS4.



De PS4 versus PS5 graphics 

De PS4 en PS5 zijn beide gebaseerd op aangepaste AMD Radeon chips, hoewel de laatste veel meer indruk maakt. Sony beschikt nu over tweemaal het aantal rekeneenheden op de PS5, evenals een aanzienlijk hogere kloksnelheid. Het grootste verschil tussen de twee zit hem dus in de altijd belangrijke TFLOPS! Nee da’s geen ‘gewone’ flop...



“Teraflops” is namelijk een populaire term voor console ontwikkelaars, en terecht. Hoewel TFLOPS niet direct indicatief is voor prestaties, is het wel een solide getal om naar te verwijzen bij het maken van vergelijkingen.



De PS4 heeft met zijn 18 rekeneenheden op 800 MHz in totaal 1,84 TFLOPS, wat betekent dat deze game console 1,84 biljoen drijvende-kommabewerkingen per seconde aankan. Daarentegen is de GPU van de PS5 geschikt voor 10,3 TFLOPS. 



Verwijzend naar dat ene nummer is de GPU van de PS5 dan ook ongeveer acht keer krachtiger dan de PS4 en twee en een half keer krachtiger dan de PS4 Pro! Kortom, de grafische mogelijkheden van de PS5 zijn een enorm stuk imposanter dan die van de PS4.



De PS4 versus PS5-resolutie 

De verhoogde grafische mogelijkheden van de PS5 is vermoedelijk om games naar resoluties te stuwen die nog nooit eerder zijn vertoond. Voor de beelduitvoer ondersteunt de PS5 namelijk 4K bij 120 Hz en 8K, beide met variabele vernieuwingsfrequentie zoals bepaald door HDMI 2.1. 



Daarentegen kan de basis PS4 een 1080p resolutie uitvoeren, waarbij de resolutie in de games vaak verlaagd wordt op basis van zijn stroomverbruik. En de PS4 Pro kan ook 4K weergeven.



De PS4 versus PS5 games 

De PS4 kent een lange lijst met uitstekende en exclusieve games, waaronder Bloodborne, God of War, Until Dawn, Uncharted 4 en nog veel meer. Gelukkig kan jij die games nog steeds op je PS5 spelen. En wat betreft de PS5 games, het is veilig om aan te nemen dat de meeste games die voor eind 2020 (en later) aangekondigd zijn, veelal direct met de nieuwe Sony console gelanceerd worden. 



De PS4 en PS5 zullen uiteraard met allerhande fijne game accessoires door i-Mania ondersteund worden. Zo zal je te allen tijden altijd de fijnste gaming ervaring beleven! 



PS4