Het paas ei: De geschiedenis, oorsprong, symboliek en tradities

Felgekleurde eieren, het rollen van paaseieren en het zoeken naar paaseieren zijn tegenwoordig een integraal onderdeel geworden van de viering van Pasen.De traditie van het schilderen van hardgekookte eieren tijdens de lente gaat echter terug tot vóór het christendom. In veel culturen over de gehele wereld is het ei namelijk een symbool van nieuw leven, vruchtbaarheid en wedergeboorte.Duizenden jaren lang hebben Iraniërs en anderen volkeren eieren versierd op Nowruz, het Iraanse nieuwjaar dat valt op de lente-equinox of ook wel het lentepunt genoemd.

Heidense wortels

Sommigen beweren dat het paasei heidense wortels heeft. Voordat christenen de opstanding van Jezus vierden, beweerden sommigen namelijk dat heidenen in Europa de lente-equinox beschouwden als de terugkeer van de zonnegod, een wedergeboorte van licht en een opkomst vanuit de koude winter.Anderen wijzen alsook naar de Eerwaarde Bede, een Engelse monnik welke de eerste geschiedenis van het christendom in Engeland omschreef, als bewijs voor dit verband.Bede betoogde dat zelfs het woord Pasen was afgeleid van een heidense vruchtbaarheidsgodin genaamd ‘Eostre’ in Engelse en Germaanse culturen.Geleerden hebben sindsdien opgemerkt dat er weinig tot geen bewijs is van een dergelijke godin buiten de geschriften van Bede. Ook in de meeste andere talen is het woord voor Pasen (Pascua in het Spaans en Pasques in het Frans) afgeleid van het Griekse en Latijnse Pascha of Pasch, wat het Paasfeest inhoudt.

Opstanding

Voor christenen staat het paasei echter symbool voor de opstanding van Jezus Christus.Het schilderen van paaseieren is een bijzonder geliefde traditie in de orthodoxe en oosterse katholieke kerken, waar de eieren rood geverfd zijn om het bloed van Jezus Christus te vertegenwoordigen dat aan het kruis was vergoten.Deze paaseieren worden door de priester gezegend aan het einde van de paaswake uitgedeeld aan de kerkleden.De harde schaal van het ei vertegenwoordigt het verzegelde graf van Christus, en het kraken van de schaal vertegenwoordigt Jezus zijn opstanding uit de dood.Bovendien zouden christenen door de geschiedenis heen zich in een vastenperiode onthouden van het eten van eieren en vlees, waarna Pasen vervolgens de eerste kans gaf om weer eieren te eten na een lange periode van onthouding.

Eierjacht

De eierjacht en eieren rollen zijn twee populaire eiergerelateerde tradities. Een eierenjacht houdt in dat er buiten eieren voor kinderen verborgen worden, om deze kinderen vervolgend rond te laten rennen om de eieren op Paasochtend te vinden.Eieren worden eveneens (in de Verenigde Staten) gerold als een symbolische heruitvoering van het wegrollen van de steen uit Christus z’n graftombe. Deze ‘Easter Egg Roll’ is een jaarlijks terugkerend evenement op het gazon van het Witte Huis iedere maandag na Pasen.

Een eitje!

Hoe jij jouw Pasen ook mag beleven, met een ei of zonder gekleurde hardgekookte eieren, één ding mag zeker zijn: een prettig Pasen beleven, dat is een eitje!i-Mania wenst iedereen bij deze een vrolijk Pasen toe!

Via: huffpost.com