Een SD-GEHEUGENKAART van i-Mania is wellicht het meest ondergewaardeerde onderdeel van menig hebbedingetje. Maar waar zou je zijn zonder je geheugen... In het echt en in jouw dierbare gadget?



Geheugenkaarten worden gebruikt in camera’s tot mobiele telefoons, evenals tal van andere elektronische apparatuur en gadgets.



Zo’n geheugenkaart maakt gebruik van ‘Flash’ technologie en slaat de gegevens daarin op, zelfs wanneer de stroom verwijderd wordt. Je kan er allerlei zaken in opslaan, denk maar aan foto’s tot apps en programmeergegevens. . Eh, tsja, nou bijna alles.



Typen SD geheugenkaart

Eén van de grootste bronnen van verwarring is dat er zoveel verschillende soorten geheugenkaarten op de markt zijn om aan te kunnen schaffen, zoals SD, SDHC, SDXC, MicroSd en meer. Wat betekent dit en wat is het verschil?



SD geheugenkaart

Dit is het standaardformaat voor een SD kaart. De standaard SD kaart heeft afmetingen van 32 mm bij 24 mm bij 2.1 mm, plus een opslagcapaciteit van maximaal 4 GB. Typische prestatieniveaus zijn niet zo hoog als de andere typen SD geheugenkaart die hieronder worden genoemd.



SDHC geheugenkaart

SDHC (Secure Digital High Capacity) werd geïntroduceerd om tegemoet te komen aan de groeiende vraag naar HD video en beeldregistratie met hoge resolutie, welke momenteel op heel veel SD compatibel apparaten gebruikt wordt.



SDHC kaarten hebben dezelfde fysieke afmetingen en vorm als de standaard SD, maar voldoen aan de nieuwe versie 2.0 SD specificatie. Als de SD kaart 4 GB of meer is, dan wordt deze geclassificeerd als een SDHC kaart.



SDXC geheugenkaart

SDXC (Secure Digital eXtended Capacity) kaarten zijn in wezen een aangepaste versie van de SDHC kaart met een hogere capaciteit. SDXC-kaarten beginnen bij een capaciteit van 64 GB en kunnen uitgroeien tot een maximale theoretische capaciteit van 2TB.



MicroSD geheugenkaart

Zoals de naam het reeds aangeeft, zijn de microSD geheugenkaarten veel kleiner dan de standaard SD kaart. Dienovereenkomstig vinden ze veel toepassingen in ultra draagbare gadgets als smartphones en action cams.



En net als hierboven aangegeven is, zijn deze mini kaarten alsook in microSDHC en microSDXC variaties terug te vinden.



Geheugenkaart formaat

Bij het selecteren van de beste geheugenkaart die jij voor jezelf kan aankopen, is één van de eerste aandachtspunten uiteraard de hoeveelheid opslag die ze aanbieden, d.w.z. de geheugengrootte.



De maten zijn de afgelopen jaren opvallend gestegen. Enkele jaren geleden zou de grootte van 1 GB groot zijn geweest, maar tegenwoordig is 128 GB niet ongewoon.



Snelheden van SD kaarten

De snelheid van de kaart is belangrijk in veel toepassingen omdat deze de gegevensoverdrachtsnelheid van het apparaat aangeeft. Dit is belangrijk bij het schrijven van gegevens op hoge snelheden, zoals in het geval van 4K video, welke steeds vaker voorkomt, zelfs op mobiele telefoons!



De SD kaart is er in verschillende snelheidsklassen. Dit verwijst naar snelheidsklassen voor het lezen en schrijven van afbeeldingen van en naar een geheugenkaart, uitgedrukt als megabytes per seconde (=MB/s). De codering is eenvoudig: klasse 2 heeft een overdrachtssnelheid van 2 MB/s, klasse 4 4 MB/s, enz. Ze zijn over het algemeen onder te verdelen in Class 2, 4, 6, 10.



Er zijn allerlei zaken waarmee je rekening moet houden bij het kiezen van de best verkrijgbare geheugenkaart voor elke camera, telefoon of ander apparaat waarvoor een geheugenkaart nodig is. Maar als de juiste kaart eenmaal bij i-Mania gekozen is, dan zal het absoluut een heel fijne en lange betrouwbare ervaring bieden!