December staat voor de deur en met dat ook wederom een hoop gesodemieter met een ‘rode man in een mijter’. Alhoewel het echter meer lijkt te gaan om zijn behulpzame knechten... Nee, die andere man in het rood is dan een stuk socialer en vrolijker te noemen. Maar ho ho ho, is die jolige corpulente kerstman dat nou ook echt wel? Laten we ons er hier even kort in verdiepen!



Sinterklaas (ook wel Sint Nicolaas in het Nederlands en Saint Nicolas in het Frans) is een traditioneel folkloristisch figuur in Nederland en België, waarvan het verbonden feest ieder jaar gevierd wordt op Sinterklaas- of pakjesavond (5 december), of in België op de ochtend van 6 december.



Sinterklaas is de beschermheilige van onder andere kinderen. De figuur van de kerstman en zijn rol tijdens de kerst is echter grotendeels gebaseerd op de Nederlandse Sinterklaas! Sterker nog: de kerstman is een afstammeling van Sinterklaas! Er zijn echter enkele verschillen tussen de twee:



Verschil in transportkeuze. Eén van de meest voor de hand liggende verschillen tussen Sinterklaas en de kerstman is in de manier waarop ze ervoor kiezen te reizen. De kerstman gebruikt (samen met zijn helpers) een door magische rendieren getrokken slee welke door de lucht kan vliegen.



Sinterklaas daarentegen komt speciaal naar de Lage Landen in de Pakjesboot 12, een echte stoomboot. Wanneer hij aankomt reist hij verder op zijn schimmel genaamd Amerigo (of Slechtweervandaag in Vlaanderen), terwijl zijn helpers maar moeten lopen. Dit paard bezit echter over magische krachten, want het kan over daken lopen en grote sprongen door de lucht maken!



Verschillen bij de voorbereiding van de kadootjes. Zowel Santa als Sinterklaas maken gebruik van helpers. Elfen staan de Kerstman bij, terwijl Zwarte Pieten de Sinterklaas helpen. Terwijl de Kerstman alle geschenken zelf lijkt te maken, wordt zijn huis vaak voorgesteld als een speelgoedfabriek.



Sinterklaas daarentegen zegt dat hij de cadeaus gewoon in winkels koopt, wat hij dan ook gemakkelijk kan doen omdat hij onvoorstelbaar rijk is... En laat de Pieten ze dan als cadeautjes omwikkelen.



Verschillen in levering van geschenken. Zowel de kerstman als Sinterklaas leveren hun cadeautjes door de schoorsteen. De kerstman gebruikt ‘een beetje magie’ terwijl hij zelf door de schoorsteen gaat, terwijl Sinterklaas met zijn paard op de top van het dak wacht, terwijl zijn Zwarte Pieten naar beneden gaan...



Beide figuren gebruiken vaste posities ten aanzien van waar de geschenken moeten worden geplaatst. De kerstman plaatst alles rond de kerstboom en vult vervolgens de kousen die boven de haard hangen.



Sinterklaas plaatst de geschenken exclusief voor de open haard en vult in plaats van kousen de schoenen van de kleintjes met snoep, welke de ‘lieve’ kinderen ervan de avond ervoor voor de open haard hebben geplaatst. Minder gelukkige, maar vooral ‘stoute’ kinderen ontvangen helaas een portie zout...



Straffen: Het verschil tussen Santa Claus en Sinterklaas. Sinterklaas wordt vaker gebruikt als een angsttactiek van ouders om kinderen naar hun wens te laten gedragen. Veel Sinterklaasliederen bevatten één basiselement: Kinderen die goed zijn geweest ontvangen cadeautjes en snoepjes, degenen die niets hebben ontvangen krijgen helaas pindakaas nog wel een pak rammel met de roe van de Zwarte Pieten, of in de meest extreme gevallen worden ze tijdelijk ‘gedeporteerd’ naar Spanje...



Santa maakt zich uiteraard ook wel wat zorgen of kinderen nu ondeugend of aardig zijn geweest. Van Santa is er daarom bekend dat hij alleen wat steenkool brokjes schenkt aan hen die stout zijn geweest. Hij is verder over het algemeen gelukkig vrij mild!



Tsja, wie is er populairder? Dat laten we maar over aan de bengeltjes en engeltjes thuis! Beter is het om te weten dat er bij i-Mania voldoende leuke geschenken voor het uitkiezen zijn om al die kinderhanden prettig en voldaan te vullen.



En ga je toch liever voor kerstmis met zijn kerstman, nou dan ligt er menig kunstig op te vullen kerst bal of ander leuk kado voor om of onder de kerstboom voor je klaar!



Ben je nu pro kerstman of Sint: i-Mania staat altijd wel paraat!

Deze tekstinhoud is mede afkomstig van diffen.com