Wist jij dat er jaarlijks ongeveer 150 miljoen Valentijnskaarten uitgewisseld worden, waardoor Valentijnsdag na Kerstmis dan ook het op één na populairste kaart-verzend-ritueel is.



De geschiedenis van Valentijnsdag - en het verhaal van zijn beschermheilige - is compleet gehuld in een mysterie. We weten allemaal wel dat februari al heel lang gevierd wordt als de maand van romantiek, en dat Valentijnsdag zoals we die vandaag kennen overblijfselen van zowel de christelijke als de oude Romeinse traditie bevat.



De katholieke kerk erkent ten minste drie verschillende heiligen genaamd Valentine of Valentinus, die allemaal helaas een niet zo prettig einde hebben gekend. Eén van die legendes beweert dat Valentine een priester was die tijdens de derde eeuw in Rome diende.



Toen keizer Claudius II besloot dat alleenstaande mannen betere soldaten waren dan die over een vrouw en gezin beschikten, verbood hij het huwelijk voor jonge mannen.



Onze held Valentine, die de onrechtvaardigheid van dit decreet volop besefte, trotseerde Claudius en bleef in het geheim huwelijken voor jonge geliefden uitvoeren. Maar toen de acties van onze dappere Valentine werden ontdekt, beval Claudius dat hij ter dood zou worden gebracht. Ai ai ai, dat is niet echt een romantisch einde te noemen...



Valentijnsdag is zonder meer een aparte feestdag wanneer je er goed over nadenkt. Op een meestal koude dag - 14 februari - eten we samen chocolaatjes, sturen we wenskaarten, vieren we romantiek en hebben we tevens de behoefte om dit feest op scholen en elders een belangrijk deel van onze maatschappij te maken.



Deze hedendaagse feestdag dateert waarschijnlijk van meer dan tweeduizend jaar terug naar een Romaans heidens ritueel genaamd Lupercalia, met vreemde gewoonten en festiviteiten die ons moderne romantische personen flink zouden kunnen laten blozen.



Samen met een cult van priesters, bekend als de Luperci, werden vruchtbaarheidsrituelen uitgevoerd, waarbij naakte vrouwen werden bedekt met de huiden van geofferde dieren terwijl de priesters tegen de klok van de Palatijn heuvel in Rome renden.



Dit was bedoeld om deze vrouwen vruchtbaarder te maken en te helpen bij een bevalling. Hierna werd een matchmaking-loterij gehouden. Dit alles gebeurde onder het genot van de benodigde drank. Kleding was optioneel voor de leden van het publiek en om deze reden droegen de meeste mensen deze dan ook zelden!



Valentijnsdag, voor ons een dag vol romantiek begint uiteraard met een leuke gift voor jouw dierbare partner of iemand waar je al lang een oogje op hebt.



Breek jij je ook het hoofd over waar je jouw wederhelft echt blij mee kunt maken? Hier bij i-Mania.nl vind je gelukkig tal van leuke, betaalbare Valentine cadeautjes voor jouw grote liefde.



Denk bijvoorbeeld aan een leuk telefoonhoesje die je eventueel ook in passende kleuren met elkaar kan afstemmen... of te wel: één voor jou en één voor mij. Zo kan iedereen toch goed zien dat we echt een fijn mobiel paartje zijn!



i-Mania.nl is jouw echt geliefde online Valentijnspartner!

https://www.i-mania.nl/