De DualShock 3 controller.



Drukgevoelige en analoge bedieningsknoppen zijn de belangrijkste kenmerken van de bekendste controller van de PlayStation 3: de DualShock 3. Dit maakt het voor heel veel gebruikers een onweerstaanbare gaming tool.



Fanatieke gamers kunnen het zich niet veroorloven om deze functies te negeren. Maar wat het voor hen vaak een beetje lastig en vaak irritant moeilijk maakt, is het gecompliceerde proces voor de installatie van deze game controller op een reguliere PC.



Laten we daarom hier eens kijken naar de eenvoudigste manier om met een DualShock 3 op de computer aan de slag te gaan dankzij een open source-tool genaamd ‘ScpToolkit’.



De vereisten:



- Mini-USB kabel en een Bluetooth dongle (optioneel)



- Microsoft .Net Framework 4.5 en hoger



- Microsoft Visual C ++ 2010 (herdistribueerbaar pakket) en 2013 (runtime)



- Xbox 360 controller stuurprogramma voor Windows 7



- DirectX Graphics Runtime



- ScpToolKit (open source tool)



Stappen voor een succesvolle verbinding met de PC:



1) Download alle gerelateerde software zoals hierboven vermeld. Dit is gemakkelijk allemaal op het internet te verkrijgen. Zorg ervoor dat je het stuurprogramma van de Xbox 360 controller installeert als jij Windows 7 gebruikt. Bij Windows 8 & hoger kan deze stap overgeslagen worden aangezien het reeds mee-geïnstalleerd is in Windows.



2) Installeer de ScpToolkit op het systeem. Ga akkoord met de algemene voorwaarden en wijzig de standaardinstellingen niet, tenzij je echt bepaalde aangepaste functies wenst te hebben.



3) Als je op zoek bent naar een Bluetooth connectie, zorg dan voor een Bluetooth dongle versie 2.0 of hoger welke een hogere datasnelheid ondersteunt. Tijdens het uitvoeren van ScpToolkit moet je alsook de Bluetooth Pair Utility optie checken om de Bluetooth functie compatibel te maken.



4) Nadat jij op de knop ‘Installeren’ hebt geklikt, zie je een scherm met de vraag of de stuurprogramma’s geïnstalleerd moeten worden. Zorg ervoor dat jij de DualShock 3 driver hierbij selecteerd. Zoek daarvoor de PlayStation 3 controller in de vervolgkeuzelijst met USB apparaten welke op jouw systeem aangesloten zijn.



5) Wellicht zie je enkele ‘pop-ups’ via de ScpToolkit installer voorbij komen, maar als alles perfect verloopt toont het jou positieve berichten onderaan het scherm over de installatie ervan. 



6) Zoek na de succesvolle installatie het ScpToolkit programma op jouw Windows systeem, als waar jij vervolgens zijn instellingen naar jouw eigen behoeften en comfort kan aanpassen.



Na een succesvolle installatie is de DualShock 3 net zo eenvoudig te gebruiken als ieder andere moderne PC controller. Indien je in het verleden reeds een Xbox 3 hebt gebruikt, dan zal je nu niets kunnen ontdekken dat lastig is in het gebruik met een DualShock 3.



i-Mania maakt het PlayStation controller bedieningsgemak eenvoudig beschikbaar voor jouw PC!