De volgende keer dat jij lekker op een stuk chocolade kauwt, hoef jij je hier misschien niet zo schuldig meer over te voelen!



Dit alles omdat het volgens een beoordeling van de gezondheidseffecten van chocolade , welke gepubliceerd werd in de Nederlandse editie van Journal of Medicine, het echt nog niet zo slecht is...



De auteurs wezen er in dit onderzoek op dat cacao, het belangrijkste ingrediënt in chocolade producten biologisch actieve fenolverbindingen bevat.



Gezondheidsvoordelen

Dit antioxiderende ingrediënt van chocolade kan namelijk een aantal gezondheidsvoordelen hebben. Des te hoger het cacaogehalte, zoals in pure chocolade, des te meer voordelen er te behalen zijn.



Deze donkere chocolade kan alsook minder vet en suiker bevatten, maar het is wel belangrijk om even het etiket te controleren alvorens je die brokken naar binnen gooit...



Het eten van (pure) chocolade kan de volgende voordelen hebben: Het kan de cholesterol verlagen, cognitieve achteruitgang voorkomen en het risico op cardiovasculaire problemen verminderen.



Lichte versus donkere chocolade

Fabrikanten van licht gekleurde, oftewel melk chocolade, beweren dat hun product beter is voor de gezondheid aangezien het melk, melk eiwitten en calcium bevat. Aanhangers van pure chocolade wijzen echter op het hogere ijzergehalte en het gehalte aan antioxidanten in hun product.



Maar let op, want er is nog meer goed nieuws! Verschillende studies toonden namelijk aan dat de consumptie van cacao het niveau van zogenaamde vriendelijke bacteriën in de darm verhoogt, nèt zoals Yakult!



Een Spaans medicijn

Men denkt dat cacao voor het eerst werd gebruikt door de Maya beschaving van Midden-Amerika. Dit donkere wonder goedje van moeder natuur werd vervolgens in de 16e eeuw door Spaanse veroveraars in Europa geïntroduceerd en ontwikkelde zich al snel tot een populair gezondheidsbevorderend medicijn.



Vandaag de dag is cacao het meest bekend om zijn rol in de productie van chocolade repen. Maar zoals je hierboven reeds kon lezen heeft modern onderzoek aangetoond dat het inderdaad belangrijke componenten bevat welke jouw gezondheid ten goede kunnen komen.



Het ‘zwarte goud’

Nou, wat houd je nou nog tegen om hier niet lekker van te proferen! In de collectie van chocolade gerelateerde producten van i-Mania vind je allerlei interessante artikelen om gretig gebruik te kunnen maken van dit ‘zwarte goud’, zoals bijvoorbeeld in het bezit zijn van jouw eigen chocolade fontein!