Wie kent nog de TV reclame “Ik had nog zo gezegd: geen bommetje!” met acteur Peer Mascini of het spotje met Adèle Bloemendaal die poedelnaakt in bad zit en tegen haar moeder zegt: “Ik zit in een bubbelbad. Een bub-bel-bad. Hé, nee, daar zie je niks van!”



De charme van heerlijk badderen

En wie is er nou niet gecharmeerd van een plons in het bubbelbad, bellenbad, hottub, jacuzzi, whirlpool, of een gewoon bad of zwembad! 



Jij zou je kunnen voorstellen dat mensen van vóór onze moderne tijd, die niet een bad kenden zoals wij die momenteel hebben, vies en barbaars waren... En soms niet dagen, weken of zelfs maanden in bad kwamen of douchten.



Maar die geschiedenis is natuurlijk nooit eenvoudig. Veel oude culturen hadden namelijk hun eigen verfijnde badrituelen, hetzij voor hygiënische, religieuze, therapeutische of zelfs sociale doeleinden.



Een rijke geschiedenis

Het baden of badderen kent zodoende een rijke geschiedenis onder alle menselijke beschavingen. In de prehistorie dienden de zee en rivieren als de meest belangrijke en misschien wel puurste vorm van een aangenaam bad. En de watervallen waren natuurlijke douches...



Archeologen noemen het grote bad in de oude stad Mohenjodaro in Pakistan als één van de eerste openbare baden in de geschiedenis.



De oude Egyptenaren hechtten heel veel belang aan de rituelen van wassen, baden en cosmetica aanbrengen, aangezien men geloofde des te schoner en geolied de persoon was, des te dichter zij alsook bij de goden waren...



De eerste douches

‘Douches’ in het oude Egypte en Mesopotamië waren er enkel voor rijke mensen met privékamers waarin bedienden koud water uit kruiken over hen heen uitgoten, maar diezelfde oude Grieken waren echt de eersten die pionierden met wat we nu de moderne douche beschouwen.



De stad Bath in Engeland, ook wel bekend als Aquae Sulis in de oude Romeinse tijd, was misschien een typisch voorbeeld van de badcultuur in Rome tijdens zijn gloriedagen. Deze ‘badstad’ bevatte een reeks verbazingwekkende openbare baden met hydrothermische bronnen en geavanceerde watersystemen. Wow, dat moet al heerlijk bubbelen geweest zijn!



Na de bijzondere Romeinse baden werden de openbare baden in de middeleeuwen bijna beschouwd als restaurants, alwaar mensen urenlang in warm water konden eten en drinken. Het waren zo centra van socialisatie plus ontspanning... en ahum, wat andere plezierige dingen waar wij het nu maar even niet over hebben...



Religie en hygiëne

Baden als een religieus ritueel bestond al duizenden jaren, voornamelijk onder joden, moslims en boeddhisten. De noodzaak om lichamelijke en spirituele onzuiverheden te verwijderen was daarmee duizenden jaren ouder dan gezondheidsleer...



Want het idee dat baden en hygiëne voor medische doeleinden konden dienen en idem dito tot een betere gezondheid konden leiden, ontstond pas in de 18e en 19e eeuw. Artsen wasten toendertijd niet eens hun handen voor een operatie!



Het arbeiders badritueel

Veel later was er een typische avond in de week dat familieleden flink wat water verwarmden en hier vervolgens een bad mee vulden. Meestal baadde de vader van het gezin eerst, gevolgd door de moeder, waarna de kinderen en met de jongste telg als laatste. Deze badrituelen waren vaak op zaterdagavond en was een manier om de rustdag van ‘papa’ de arbeider in te luiden.



Het moderne waterplezier

Vandaag de dag doucht de gemiddelde Hollander of Vlaming dagelijks, soms wel twee keer per dag en meestal na het ontwaken of voor het slapen gaan. Dit douchen of in bad gaan zijn nu veelal privézaken. Afgezonderd van het grote (openbare) zwembad. En hé, nee joh, alles is daar behoorlijk afgekuist... Daar zie je dan verder ook niks van! Al zijn er vaak wel grote ogen zichtbaar als er iemand sexy uit het zwembad stapt...



Baden of douchen in de badkamer wordt met bad artikelen van i-Mania pas echt een groot waterplezier. En dat geldt voor groot en klein!