‘Connecting People’ kan dan wel de oude slogan van Nokia zijn, maar het bedrijf volgt vandaag de dag nog steeds de geest van deze slogan in zijn hedendaagse merk- en marketingperspectieven.



HMD Global, die de merktelefoons van Nokia verkoopt, zei dat met de comeback van het merk Nokia op de markt veel consumenten terugkomen op het merk vanwege de kwaliteit en eenvoud van zijn producten.



Nokia was niet altijd actief in de telecommunicatie en elektronica. Het begon in 1865 als een pulpfabriek voordat het in de rubber handel begon. Het maakte vervolgens flexibele kabels, waarna Nokia in het laatste deel van de 20e eeuw dit uitbreidde met de productie van telefoons en werd vervolgens de wereldwijde marktleider.



Het bedacht een product dat iets meer dan 150 euro kost, dat iedereen in de hele wereld wilde of nodig had en om de paar jaar kon worden overtuigd om er een nieuwe versie van aan te schaffen. Als een zakelijk idee was dit vrijwel de beste die ooit bedacht is!



Nokia was toen meer dan alleen een telecommunicatiebedrijf in Finland. Nokia’s jaarlijkse budget was groter dan dat van de overheid. Het was een belangrijk onderdeel van het land, zelfs zeker een bron van nationale trots. Totdat die trots werd vervangen door schaamte.



Met zijn globale overheersing werd kwaliteit verloren aan kwantiteit. De pioniersgeest van Nokia was weg Nokia en Apple plus Samsung gaven het de doodsteek toen hun smartphones volwassen werden. Nokia oordeelde aanvankelijk dat touchscreen mobieltjes een gimmick was die te veel batterij vermogen gebruikte.



Vervolgens liepen ze hopeloos achter de feiten aan en lukte het niet meer om overeind te komen. Hun marktaandeel verslechterde dramatisch en het mobiele telefoonbedrijf van Nokia werd in 2014 door Microsoft gekocht. Op zijn hoogtepunt werd Nokia gewaardeerd op 300 miljard dollar, maar in 2016 verkocht Microsoft het in twee delen voor een schamele 500 miljoen euro.



Daarna verdween Nokia voor bijna altijd... en zo kreeg die bekende Nokia ringtone die niet langer alleen maar vervelend was zelfs een gevoel van melancholie.



Maar in tegenstelling tot alle mogelijke verwachtingen is Nokia terug. Zijn ondergang was al verschillende keren voorspeld, maar deze voormalige marktleider weigert te sterven. De Nokia telefoons worden echter niet meer in Finland geproduceerd.



De wonderbaarlijke comeback van Nokia is toe te schrijven aan het bedrijf HMD, welke in 2016 opgericht werd. Het maakt telefoons onder licentie van Nokia, maar de banden met het verleden van de beroemde telefoonmaker zijn dieper dan dat. De huidige CEO Florian Seiche was vice president sales bij Nokia en nam een vergelijkbare rol op bij Microsoft Mobile. Bijna de gehele lijst van HMD executives leest als een erelijst van voormalige Nokia sterren.



De nieuwe moderne Nokia telefoons zijn mede ontworpen door het team van HMD en Foxconn. In plaats van het vroegere Symbian en Windows Mobile zijn het nu up-to-date Android modellen.



Eén ding is duidelijk: Nokia telefoons zijn weer overal verkrijgbaar, Nokia is dus terug van weggeweest en het is hier nu om te blijven. En dat geldt uiteraard ook voor alle Nokia onderdelen en accessoires bij i-Mania.nl



Nokia en i-Mania verbindt mensen!

Met hulp van theguardian.com en wired.co.uk