Geld, het is iets dat we allemaal iedere dag weer gebruiken, maar iets waar we zelden aan denken, tenzij als het is om te betreuren dat we er niet genoeg van hebben...

Fantasieën over geld

Geld wordt door velen onder ons ook zeker het meest gezocht. Een onderzoek concludeerde onlangs dat de meeste mensen meer fantasieën over geld hebben dan seks.



Daarnaast blijkt dat jouw kans om de loterij te winnen ongeveer één op 10 miljoen is! Toch bestaat er een kans, en voor velen is de verleiding van het grote geld de poging wel waard.



Interessante geld feitjes

Geld mag jou (zoals de bekende spreuk het zegt) dan misschien niet direct gelukkig maken, maar de onderstaande interessante feitjes op deze i-Mania blogpagina over geld kunnen jouw dag wel veraangenamen!



Dieren (waaronder schapen, kamelen en ander vee) zijn de eerste en oudste vorm van geld middelen. Elk stuk vee werd een caput genoemd, wat Latijn is voor ‘kop’. Dus iemand met veel vee had veel caput of ‘kapitaal’, een woord dat vandaag de dag nog steeds wordt gebruikt om geld te beschrijven.



Het woord ‘bankrupt’ (=failliet) komt van het Italiaanse woord ‘banca rotta’, wat letterlijk ‘kapotte bank’ betekent. In de jaren van het vroege bankieren deden mensen die geld ruilden, bewaarden en leende hun zaken op een bankje op de openbare markt. Als de man op de bank of de ‘bankier’ geen geld meer had of oneerlijk was, dan zou zijn bank kapot zijn!



De vroege Romeinen gebruikten zout als een vorm van geld. In feite is het woord ‘salaris’ afkomstig uit ‘sal’, wat in het Latijn ‘zout’ betekent.



Digitaal geld

Er worden over de gehele wereld tegenwoordig meer dan 170 verschillende valuta’s gebruikt. Maar in veel landen is het betaalpatroon flink aan het veranderen, want soms wordt papiergeld al flink in de ban gedaan en wordt het digitale geld inclusief de ultra-moderne crypto valuta’s steeds meer de algemene betaalnorm.



Het meeste geld bestaat tegenwoordig om deze reden dan ook niet uit biljetten of munten. Het is ‘slechts’ informatie die bewaard wordt in computers bij bedrijven en banken.



Online shoppen

Gebruik het bijvoorbeeld voor snel betalingsverkeer bij i-Mania via elektronische betalen, iets wat jou ook een hoop vreugde kan opleveren. Want we kopen uiteraard met plezier bij de online winkelier met zijn fijne web service, zonder wachtrijen en een vlotte levering!



Maar als jij toch nog graag wat papiergeld (of een pinpasje) met je mee wilt dragen, dan kan dit prima in een geldbelust en bewust mobiel telefoonhoesje. En al die spaarcentjes van jou gaan ook prima in de ‘piggy bank’ mini kluis van i-Mania.



Geld moet rollen

Dan heb je ook nog eens wat centjes over voor later om heerlijk te verbrassen, althans zolang het geld nog kan blijven rollen, want zo’n moderne bankkaart doet dit niet echt niet zo fijn als een echt geld muntje...



geld