Glimmende sieraden, dure schoenen of designerhorloges: wie houdt er nou niet van een beetje bling bling? Er wordt jaar in jaar uit veel geld gespendeerd aan het versieren van kleding, cosmetica en accessoires. En uiteraard vallen daar ook diamanten onder, of ze nou echt of nep zijn!



Maar deze obsessie met het inrichten van onze lichaam en wat we nog meer met ons meedragen is niet enkel een triviale bezigheid. Archeologisch bewijs laat namelijk zien dat het ons eigenlijk voor een groot deel juist menselijk maakt.



Maar waarom besteden we zoveel geld aan het versieren van onszelf? Kortom, het is omdat we deze bling gebruiken om te communiceren.



Denk bijvoorbeeld aan verlovingsringen. Het is in veel landen goed begrepen dat een glinstering op de ringvinger van de linkerhand betekent dat de drager verloofd is en dus klaar om te trouwen. Die ring straalt in dat geval een bepaald signaal uit.



Ja juist, alles wat we dragen verzendt persoonlijke berichtjes. Die items die we kiezen om mee te dragen vertellen de mensen om ons heen wie we zijn: professionals, atleten, artsen, artiesten, moeders, enzovoort. Sommige keuzes zijn bewust, anderen niet zozeer... Maar toch vertelt alles wat we meedragen een eigen verhaal.



Het proces waarbij we onderling afspreken dat een bepaald iets wat we dragen kan staan voor iets symbolisch is wat ons mens maakt. En sieraden staan al honderdduizenden jaren centraal in dit unieke vermogen.



Voor archeologen is het vinden van lichaamsversieringen iets wat het dichtste staat bij het vinden van een prehistorische gedachte. Hun eerste verschijning in de archeologische geschiedenis vertelt ons dat wanneer de menselijke geest voldoende ontwikkeld was, het een individuele identiteit bedacht.



Dankzij het gebruik van lichaamsdecoraties konden mensen onze gemeenschappen blijven uitbreiden, wat leidde tot meer complex gedrag en complexere geesten.



Het allereerste bewijs voor bling zijn rode pigmenten van minerale aarde okers, welke zo’n 285.000 jaar geleden in Afrika werden gebruikt als lichaamsverven door moderne mensen. Ja, diezelfde Homo sapiens zoals wij!



Bodypaint gaat echter niet zo lang mee: totdat je jezelf wast, het regent, of het gewoon wegslijt... Het heeft een tijdslimiet.



Kraaltjes daarentegen kunnen generaties lang meegaan. Het vermogen om te worden gebruikt en vervolgens opnieuw hergebruikt te kunnen worden werd minstens 100.000 jaar geleden al als een groot voordeel gezien en erkend!



Rond deze tijd zochten de mensen in Afrika en in Israël naar kleine witte schelpen genaamd Nassarius, ponsten een gaatje erin zodat ze geregen konden worden en ze alsmede tezamen met de rode lichaamsverf gebruikt kon worden.



Al snel vond de bling bling mens allerlei andere lichtgekleurde en glanzende materialen (bot, tand, ivoor, gewei, steen) om daarmee nieuwe ornamenten te maken om zo nog veel meer lichaamssignalen te verzenden.



En dat geldt nog steeds tot op de dag van vandaag. De eenvoudigste manier om jezelf van gewoon naar buitengewoon te transformeren is simpelweg door wat sprankeling toe te voegen. Wat nep diamanten van i-Mania.nl op een fraai mobiel beschermhoesje voldoet!



Een happy gevoel + fonkelende i-Mania nep diamanten = Hemels!

De bling geschiedenis les is afkomstig van theconversation.com