Thermometers zijn een behoorlijk cruciale uitvinding geweest, die ons op verschillende gebieden in de wetenschap flink heeft geholpen. Engineering, meteorologie en biologie zijn slechts enkele sectoren waarin de thermometer van cruciaal belang kan zijn voor een succes of mislukking. 



Het smeltpunt van materialen helpt immers bij het solderen en temperen bij metaalbewerking. De temperatuur op een zomerse dag kan ons daarnaast prima vertellen wat we moeten dragen. Plus een aanzienlijke verandering in de lichaamstemperatuur kan het eerste echte waarschuwingssignaal zijn dat er iets mis is met jouw gezondheid!



Hoe is deze cruciale tool ontstaan? 

De creatie van de thermometer zoals we nu kennen was eerder een proces dan een regelrechte uitvinding. Het gebruik van de temperatuur als een manier om ziekten op te sporen dateert uit de tijd van Hippocrates in 370 voor Christus, toen ze enkel hun hand gebruikten om een warme of koude temperatuur te detecteren. 



De eerste ruwe temperatuur maatgeving werd vervaardigd door een Italiaanse uitvinder genaamd Galileo Galilei. Zijn uitvinding kon aantonen of het warmer of kouder werd, maar had geen schaalaanduiding. De uitvinding is nu bekend als een thermoscoop en heeft geleid tot de creatie van een ietwat modernere thermometer. 



Van hieruit namen verschillende wetenschappers namelijk deze ruwe vorm van de thermometer over en probeerden deze vervolgens te verbeteren. Dit omvatte Santorio (1561-1636), die de eerste orale thermometer uitvond, en Christiaan Huygens, die er een schaal aan toevoegde die van het vriespunt tot het kookpunt van water kon meten.



Hoe de echte moderne thermometer is ontstaan 

Het was echter Gabriel Daniel Fahrenheit die voor het eerst kwik in een thermometer gebruikte. Hij ontdekte dat kwik veel beter in een thermometer presteert, omdat het veel sneller dan andere vloeistoffen uitzet en samentrekt. 



Hij was trouwens ook de maker van de ‘Fahrenheit schaal’, die grappig genoeg naar zichzelf werd vernoemd. Zijn schaal was gebaseerd op de menselijke lichaamstemperatuur, die 100 °F was (wat momenteel naar 98,6 °F verlaagd is). 



In 1742 introduceerde Anders Celsius opnieuw de schaal in graden Celsius, dat gewoon ‘Celsius’ genoemd wordt, maar deze schaal werd pas in de 19e eeuw veel toegepast. 



Deze twee schalen en de introductie van kwik als de vloeistof bij uitstek voor het meten van temperatuur hebben de basis gelegd voor de moderne thermometer.



Eerste klinische gebruik van thermometers 

Carl Wunderlich is de persoon die geaccrediteerd werd om de ‘normale temperatuur’ van het menselijk lichaam te ontdekken, namelijk 37 °C. Hij was echter tevens de persoon die de klinische wereld vertelde dat er niet één normale temperatuur voor het menselijk lichaam is, maar een bereik van een ondergrens tot een bovengrens van 38 °C. Alles boven deze temperatuur werd als koorts gezien en een indicatie van een aandoening of ziekte. 



De thermometer is nadien via allemaal bijzondere exemplaren de 21e eeuw in gebracht. Je kunt nu namelijk allerlei temperatuurmeters krijgen zoals elektronische, directe en voorspellende elektronische varianten, infrarood oorthermometers en dot-matrix of faseverandering thermometers.



Een onontkoombare noodzaak 

En omdat de thermometer in ieder huishouden een onontkoombare noodzaak is geworden, hebben wij van i-Mania een breed scala aan temperatuur meters in de online catalogus, zodat wij jou in elke behoefte (of jij hier nu wel of niet direct warm voor loopt) van een prima thermometer kunnen voorzien. 



Thermometer 



Bron: ashtonshospitalpharmacy