Eén van de meest gebruikte potten voor het zetten van thee door de eeuwen heen is de ketel, soms ook wel theeketel genoemd: een pot die gespecialiseerd is in het koken van water, met een handvat, deksel en tuit. Zo’n pot noemen we tegenwoordig ook vaak een waterkoker en is in bijna elk huis over de hele wereld te vinden. 



We gebruiken al onze waterkokers graag en misbruiken ze soms ook maar al te vaak. Ze zijn immers veelal het eerste item dat elke ochtend in de keuken ingeschakeld wordt en het laatste dat ‘s avonds laat wordt uitgeschakeld, terwijl we naar ons bedje kruipen met een warm drankje in de hand. 



Zonder de moderne waterkoker zou het brouwen van onze favoriete warme drankjes een stuk lastiger zijn. Stel je maar eens voor dat jij net als de mensen vroeger een heleboel moeite zou moeten doen om een heuze pan met water te vullen om daarna op het fornuis te zetten. Jazeker, al die moderne keukenvoorzieningen hebben ons absoluut lui gemaakt!



Een oud apparaat 

Heet water is een steunpilaar van warm voedsel en een pan als waterkoker is één van de oudste voorbeelden van kookgerei. Het woord zelf komt van het Oudnoorse woord ‘ketill’, wat ketel betekent, en zou hoogstwaarschijnlijk van brons zijn gemaakt. 



De eerste ketels in de geschiedenis ontstonden waarschijnlijk tussen 3.500 en 2.000 voor Christus in het oude Mesopotamië, waarbij men ketels van brons met decoratieve spruiten gebruikten. Heel snel vooruitgespoeld werd de eerste elektrische waterkoker in 1891 door de Carpenter Electrical Company in de Verenigde Staten uitgevonden. Deze waterkoker had bijna 12 minuten (!) nodig om het water te koken, aangezien de opwarmelementen zich in aparte kamers bevonden. 



De eerste elektrische waterkoker, ontwikkeld door de uitvinder Arthur Leslie Large in 1922, werd direct op een stopcontact aangesloten in plaats van op een verwarmingselement op een fornuis zoals eerdere modellen. Het thee zetten werd zo een stuk makkelijker. De automatische waterkoker kwam vervolgens in 1955 op het toneel en werd ontworpen door William Russell en Peter Hobbs door een bedrijf genaamd Russell Hobbs.



En de toekomst? 

Welnu, het internet der dingen, ofwel het netwerk van apparaten die ingebed in software zijn om zo gegevens met andere apparaten en systemen uit te wisselen, breidt zich behoorlijk snel uit. De internetconnectiviteit wordt hierbij gedeeld met telefoons, televisies, printers, deurbellen, beveiligingssystemen, elektriciteitsmeters, thermostaten… en nog wel duizenden andere apparaten, waaronder ook de waterkoker! 



En is dit dan nu een gadget of heeft het echt een extra nut? Het blijft een feit dat de geschiedenis van de elektrische waterkoker een fascinerend domein is en dat het door zal blijven evolueren met onze evolutie als beschaving.



Het nut van de waterkoker 

De ketel is ervoor te danken dat deze talloze generaties van goed gekookt en dus fijn gesteriliseerd drinkwater heeft voorzien. In het oude China kookten de soldaten en reizigers al hun water. Ze kwamen erachter dat door het water tot een bepaalde temperatuur te koken, de onzuiverheden er namelijk uit verwijderd worden. 



Om het kokende water vervolgens een extra smaakje te geven begonnen ze groene theebladeren te gebruiken die uiteindelijk tot de vorming van de wereldberoemde thee leidde. Dit is een handeling die voor het eerst tijdens de Shang dynastie (ongeveer 1.600 tot 1.100 voor Christus) gedocumenteerd werd. 



Er werden daarnaast nog allerlei andere soorten vegetatie in het kokende water gegooid, waaronder gerst en andere granen, iets wat uiteindelijk tot iets heeft geleid wat we nu moutbier noemen. 



Hoewel al deze informatie mogelijk geen directe invloed meer heeft op hoe jij jouw moderne keukenapparaat nu gebruikt, is het altijd wel interessant om te weten wat voor oorsprong de waterkoker heeft. Misschien lees je dit zelfs onder het genot van een lekker kopje thee... of een bakkie instant koffie! 



Of heel misschien voorspel jij zelf al een verdere toekomst van een i-Mania waterkoker door naar theeblaadjes in je kommetje te kijken, wat een traditioneel middel tot waarzeggen is. Oh jee, denk ik dan: de toekomst zit in jouw thee... of in het koffiedik, want dat kan namelijk ook! Maar dat is een ander voorspellend verhaal! 



WATERKOKER



Bronnen: lovefood, homeandstyle, aqualibra & bestelectrickettles