Oorsprong hoge hakken collectie van i-Mania

Wat zou jij denken als we jou vertellen dat de ‘hoge hakken’ oorspronkelijk exclusief voor mannen werden vervaardigd? In de moderne tijd waarin wij nu leven worden stiletto hakken en platform schoenen vaak geassocieerd met een ultieme vrouwelijke stijl en bijbehorende sex appeal, dus dat idee kan dan een flinke verrassing zijn!



Mannelijke soldaten

Maar wellicht zou dat niet zo hoeven te zijn. Decennia lang vond je die hoge hakken namelijk veelal onder de voeten van mannelijke soldaten, aristocraten en zelfs royals in verschillende delen van de wereld. En als het gaat om de verrassende geschiedenis van schoenen met hakken, dan is dat slechts het topje van de ijsberg!



De oorsprong van hoge hakken kan worden teruggevoerd tot het 15e eeuwse Perzië toen soldaten ze droegen om hun voeten in de stijgbeugels bij het paardrijden te helpen vergrendelen.



Aristocraten

Perzische migranten brachten deze unieke schoenentrend vervolgens naar Europa, waar mannelijke aristocraten ze droegen om groter en formidabeler te lijken. Wellicht ietwat meer macho voor hun eigen zelfwaarde...



De sokkelachtige chopine schoen van de late 15e tot de vroege 17e eeuw transformeerde de Europese elitevrouw in een torenhoog figuur. Dit was vooral populair in Venetië, alwaar die schoenen uitzonderlijk hoog waren tot soms wel een halve meter!



Dienstmeisjes gebruikten deze als krukken. Die chopines waren volledig verborgen onder rokken. En des te hoger het schoeisel, des te meer stof er nodig was voor de jurk, wat een andere indicator van de status was van de draagster ervan!



Royalties

In 1673 introduceerde koning Lodewijk XIV schoenen met rode hakken en rode zolen aan het Franse hof. Hij beperkte het dragen van dergelijke schoenen enkel tot zijn eigen kring van edellieden. Deze praktijk werd later overgenomen door royalty’s in geheel Europa en werd zeer modieus.



Die kleurcodering, welke superioriteit en privileges identificeerde, werd al snel overgenomen door aspiranten...



En als het gaat om status dan is het meest bekende schoenverhaal, betreffende een deugdzaam meisje wiens schoenen haar naar een hogere sociale status verheffen, uiteraard het sprookje Assepoester.



Assepoester

Dit ultieme verhaal over de ‘hoge hakkentest’ is terug te voeren tot het Egypte van de eerste eeuw. In dat verhaal èn in soortgelijke verhalen van Afrika, Europa en later Amerika, zijn die iconische muiltjes van de hoofdrolspeler altijd prachtig en vertegenwoordigen ze het belang, de kracht en de magie van schoenen!



Pin-ups

Veel later in de vorige eeuw groeide de populariteit van pin-up dames behoorlijk rap, waarbij bijna al deze meisjes afgebeeld werden met hoge hakken. Dit leidde als snel tot een toename van de relatie tussen hoge hakken en vrouwelijke seksualiteit.



Stiletto en blokhakken

De lange stiletto naaldhak werd uitgevonden in 1950, iets wat deze relatie tussen vrouwen, seksualiteit en een aantrekkelijk uiterlijk nog verder versterkte.



Die zogenaamde stiletto stijl hak werd in de late jaren zestig en begin jaren zeventig , plus in de negentiger jaren overtroefd door de meer populaire blokhakken. Later kwamen ze echter weer in de mode.



De 21e eeuw heeft vervolgens een breed spectrum aan verschillende stijlen geïntroduceerd, variërend van hoogte en breedte van de hak tot het ontwerp en de kleur van de schoen.



Vrouwelijke macht

Dames met hoge hakken worden aantrekkelijker gevonden, ze laten hen vrouwelijker lijken en hoge hakken zijn soms als dresscode voor op het kantoor ingeworteld.



Hakken zorgen evenzo voor meer mannelijke aandacht. Ben jij daar ook gevoelig voor, kijk dan eens in de hoge hakken collectie van i-Mania om zo jouw macht als vrouw heerlijk uit te kunnen buiten!