Het leven zonder een koelkast lijkt bijna ondenkbaar: Geen koude frisdrank meer, geen kant-en-klare yoghurt, geen koele witte wijn of wat dacht je van al dat heerlijke ijs. En ook heel cool: Fraaie accessoires uit de online collectie van i-Mania om jouw gekoelde leven te complementeren!



De weg naar die heerlijke koeling welke ons in ons huis zoveel comfort brengt in de frisse vorm zoals wij nu onze geliefde koelkast kennen, vereiste echter een grote vindingrijkheid en innovatie.



Bekijk hieronder maar even de interessante tijdlijn van de moderne koelkast om te zien wat onze coole vriend van vandaag inspireerde!



Het ijshuis

Eén van de eerste vormen van koeling was het ijshuis. Mensen verzamelden sneeuw of ijs uit de omliggende bergen en rivieren, waarbij een ideaal ijshuis in de buurt van een rivier of beek was en diep in de grond om de koeling te maximaliseren.



De ijsdoos

Het was pas na 1800 dat er een manier kwam om ijs in je eigen huis op te slaan toen de ijsdoos werd geïntroduceerd en al behoorlijk snel populair werd.



De meeste ijsdozen waren van hout met een binnenzijde welke bekleed was met tin, kurk of zink. Veel mensen gebruikten hierbij zaagsel of zeewier om hun blokken ijs langer koeler te houden. ‘



Omdat dit ijs uiteindelijk zou smelten, werd een lekbak onder de ijsbox geplaatst om het smeltwater op te vangen. Deze lade moest dan ook regelmatig worden geleegd...



De elektrische koelkast

Alhoewel het gebruik van de ijsbox tot 1930 doorging, werd in dezelfde periode een alternatieve vorm van koeling geïntroduceerd. Het was een elektrische koelkast waar een koeleenheid bovenop zat.



Omdat er echter nog geen massaproductie van elektrische koelkasten zijn kon, waren deze vrij kostbaar en waren ze vooral in de handen van de rijken onder ons.



De koelkast zoals we ‘m nu kennen

In de jaren 40 van de vorige eeuw werd de koelkast geproduceerd zoals die wij ook vandaag de dag kennen. Deze bodemkoeling koelkast werd in massa geproduceerd, waardoor het alsook een stuk goedkoper werd.



Dit type koelkast uit de jaren veertig bracht een veiliger opslag van voedsel naar het ‘moderne’ huis en stelde alsook een nieuwe norm voor voedselveiligheid.



Een moderne koelkast handhaaft dan ook een temperatuur van enkele graden boven het vriespunt van water. De koelkast die een lagere temperatuur aanhoudt (onder het vriespunt van water) wordt uiteraard een vriezer genoemd.



Van luxe artikel tot een standaard

De koelkast was ooit een behoorlijk luxe, maar is nu een onmisbare standaard met het vermogen om voedsel in een koelkast of vriezer te koelen en voor een langere periode vers te houden. En dit wens je natuurlijk in stijl doen!



Om deze reden biedt i-Mania tal van handige en leuke accessoires aan om dit koelkast leven nog verder te veraangenamen. Is dat ook niet cool te noemen?!