Iedereen kent ‘m wel: de portemonnee. De portemonnee is een klein, meestal in zakformaat hulpmiddel voor het opbergen van contant geld en andere kleine artikelen zoals creditcards, bankpassen, rijbewijzen, identificatiekaarten en andere waardevolle spullen zoals deze. Het is meestal vervaardigd van materialen zoals (PU) leer of stof. 



Een portemonnee wordt door de eeuwen heen veelal met mannen geassocieerd, aangezien de meeste vrouwen een soortgelijk object dragen dat wel bekend staat als een beurs. In de moderne samenleving hebben veel vrouwen nu echter ook portemonnees bij zich, omdat deze in de meeste gevallen kleiner en vaak handiger zijn. Sommige vrouwen hebben zelfs een beurs met daarin een portemonnee!



Van papiergeld tot creditcard 

De portemonnee werdt aan het einde van de 17e eeuw uitgevonden, bijna onmiddellijk nadat het papiergeld werd geïntroduceerd. Daarvoor werden eenvoudige beurzen of buidels gebruikt om metalen munten mee te nemen. Deze buidels leken op kleine tassen met een trekkoord. 



De eerste portemonnees werden doorgaans van koeien- of paardenleer gemaakt, en hadden een klein zakje waar mensen hun identificatiekaarten in zouden opbergen (toen beter bekend als visitekaartjes). 



De meer eigentijdse portemonnee van vandaag, die veel verschillende sleuven heeft voor onze vele geldkaarten, werd in de vorige eeuw in de jaren 50 uitgevonden, dankzij de uitvinding van de eerste creditcard.



Van zakkenroller tot hacker 

Portemonnees zijn alsook een enorme hit onder de zakkenrollers, die zich veelal op individuen richten die de portefeuilles in de zakken van hun broek dragen. Om dit te voorkomen, hebben sommige portemonnee eigenaren handige kettingen die hun portemonnee met hun broek verbinden. 



De toekomst zal er echter heel anders voor de portemonnee uitzien, want in plaats van papiergeld en munten, wordt er nu groots overgestapt op digitale coins en wallets, en die ketting waar een zakkenroller tegenaan kan lopen is vervangen door blockchain. De dieven heten hierbij dan ook hackers!



Van harde valuta naar digitaal betalen 

Het papiergeld is in sommige landen zwaar op z’n retour en bijvoorbeeld China is al een heel ‘stap dichterbij’ bij de lancering van de digitale yuan, wat inhoudt dat er in de tweede helft van dit jaar de vooruitgang van deze digitale valuta door intensief onderzoek en testen versnelt wordt. 



Dus bestaat er geen toekomst meer voor onze trouwe portemonnee? Nou, dat valt nog wel een beetje mee. Het wordt enkel van een klein aangepast jasje voorzien. Want wat vroeger de ruimte innam van het papiergeld, wordt nu gebruikt door jouw smartphone. 



Die mobiele telefoon van je (mits deze voorzien is van NFC techniek) kan via het moderne Apple Pay en Google Pay gebruikt worden om contactloos te betalen. En zo’n digitale valuta zoals de digitale yuan kan evenzo via een app verspreid worden.



Een i-Mania portemonnee kan het allemaal! 

Dus trek jij in de nabije toekomst jouw portemonnee niet zonder meer voor wat papiergeld of een plastic betaalkaartje, maar om heel modern met die in jouw mobieltje opgeslagen wallet elektronisch te betalen. 



Nou vertel me nu maar waarmee je wenst dat ik jou betaal: Bitcoin, de e-Gulden of toch nog stiekem zo’n achterhaald papieren eurootje? Een (digitale wallet in jouw) i-Mania portemonnee levert het allemaal! 



Dames Top-Grain Lederen Portemonnee Lange Portemonnee Tas Rits Clutch Bag