Als jij ooit hebt geprobeerd om wat af te vallen en je daarbij hebt opgemerkt dat die kilootjes er niet gemakkelijk vanaf komen, of zelfs zo meteen weer terugkomen, dan ben je echt niet de enige die een beetje problemen met gewichtsbeheersing heeft. 



Het is immers een feit dat als we kilo’s kwijtraken, we specifieke mechanismen activeren die het moeilijk maken om het gewicht eraf te kunnen houden. Sommige factoren hebben we dan wel onder controle, maar veel niet. 



i-Mania zal jou niet vertellen hoe jij af kunt vallen, of dat dit zonder meer nodig is. Maar kan je wel wat interessante biologische feiten verstrekken.



Het metabolisme vertraagt ​​als jij gaat afvallen 

Jouw metabolisme is het proces waarbij je lichaam het voedsel dat jij eet, in energie omzet. Het metabolisme verschilt van persoon tot persoon. Wetenschappers weten niet alles hierover waarom dat zo is. Maar ze weten wel dat een deel van die variatie te maken heeft met de samenstelling van vet versus spieren in je lichaam. Het verschilt ook per geslacht plus het vertraagt ​​naarmate we ouder worden. 



Maar voor iedereen vindt verbranding van metabole energie op drie manieren plaats, namelijk via: 



Ruststofwisseling - de energie die wordt gebruikt om jouw organen aan het werk te houden en, in feite, in leven te blijven. Deze zijn goed voor 50% tot 70% van de totale calorieën die jij verbrandt. 



Thermisch effect van voedsel - de energie die wordt gebruikt om wat je eet te verteren en om te zetten in energie, ongeveer 10% van de calorieën die je verbrandt. 



Lichamelijke activiteit - dit is ongeveer 30% van jouw calorieverbranding, waarbij doelgerichte lichaamsbeweging (zoals naar de sportschool gaan) meestal maar een heel klein deel van dit energieverbruik is. In de meeste gevallen hebben we het hier over de energie die gebruikt wordt om te bewegen. 



Als je afvalt, vertraag ​​jij je deels door simpele fysica jouw stofwisseling. Calorieverbranding is daarbij in zekere zin evenredig met jouw lichaamsgewicht, dus des te zwaarder je bent, des te meer calorieën het kost om te bewegen en des te meer calorieën er nodig zijn om dat lichaam in feite in rust te houden.



Prettige veranderingen aanbrengen 

Dus als jij ervoor kiest om te proberen af te vallen, breng dan veranderingen aan waar jij op de lange termijn mee kunt leven. Met andere woorden, breng veranderingen aan die jij echt prettig vindt, want je zult je eraan moeten houden om het gewicht laag te kunnen houden!



Een groot hongersignaal! 

Wanneer jij aan het afvallen bent, dan spannen je hormonen in jouw hersenen samen om je hongeriger te voelen. Jouw hormonen veranderen daarbij op een dusdanige manier dat jouw eetlust verandert. Als jij afvalt, dan daalt bijvoorbeeld je leptine hormoonspiegel, en als dat gebeurt, dan ontvang je een groot hongersignaal!



Regelmatig korte periodes trainen 

Maar om af te vallen, is wat jij eet vaak belangrijker dan hoeveel je traint. Aan de andere kant lijkt lichaamsbeweging toch wel degelijk een grote rol te spelen bij het behouden van een lager gewicht. 



Personen die veel gewicht hebben verloren en dit zo houden, hebben volgens een onderzoek één ding gemeen: ze melden allemaal dat ze elke dag weer gemiddeld een uurtje trainen! Gelukkig omvatte dit veelal allerhande korte periodes van lichaamsbeweging, zoals 10 minuten wandelingen, maar soms ook wat langere sessies.



Wat te doen met al deze kennis? 

Nu je weet hoe deze biologische toestand een beetje werkt, zou je kunnen besluiten dat de stress van het gewichtsverlies het gezien alle hindernissen niet altijd waard is. Als jij desondanks besluit om toch af te vallen, overweeg je einddoel dan zeker goed. In plaats van eruit proberen te zien als een model op een tijdschriftomslag, kan jij je misschien beter op kleine veranderingen concentreren waardoor jij jezelf een stuk gezonder voelt! 



We hopen dat dit i-Mania’s gewichtsbeheersing artikel jou al een beetje op de goede weg geholpen heeft. Dus of het nu om jouw gewicht, of je mentale fitheid gaat: zorg ervoor dat jij je altijd goed voelt! 



Gewichtsbeheersing

 

Bronnen: o.a. npr