In het Nederlands kennen we veel bijzondere en soms merkwaardige uitdrukkingen die kleurgerelateerd zijn. Denk bijvoorbeeld maar aan een blauwtje oplopen, op zwart zaad zitten, bij de bank in het rood staan, een grijze muis zijn, of een wit voetje halen. Zo zijn er alsook maar liefst twee verbonden aan de kleuren groen en geel. 



Je kunt namelijk groen en geel voor de ogen worden, wat inhoudt dat je duizelt en/of dat je ergens wel heel erg van schrikt. Je zou je daarnaast alsook groen en geel kunnen ergeren, wat betekent dat jij je wel heel erg aan iets of iemand ergert.



Ergeren of duizelen 

Maar waarom, zo vroeg een lezer op een rubriek van onzetaal.nl, ergeren we ons ‘groen en geel’, terwijl groen en geel toch heel vrolijke kleuren zijn? Volgens hen moet je voor het antwoord op deze leuke vraag terug gaan naar de zeventiende eeuw. 



Want sinds die tijd komt de uitdrukking ‘Mijn ogen zien (alles) groen’ of ‘Ik zie groen’ al voor, Waardoor je dankzij je duizelig te voelen geen voorwerpen en kleuren meer kunt onderscheiden. 



Vanaf ongeveer de achtiende eeuw werd er vervolgens geel aan het groen toegevoegd, dit vanwege het rijmende effect. Maar de uitkomst is hetzelfde: alles draait voor je ogen. 



De kleuren groen en geel werden van oudsher trouwens evenzo met de emoties afgunst, jaloezie en woede in verband gebracht. Shakespeare beschreef dit in 1603 in Othello, waarbij de jaloezie als een monster met groene ogen weergegeven wordt.



Emoties zoals jaloezie en gevaar 

Maar ben jij dan ook een jaloers iemand als je beste vriend een groen blaadje aan de haak geslagen heeft, want het gras is aan de overkant altijd groener? Dat is de hamvraag, een ham die overigens lekker smaakvol bruinachtig is, want als die ook groen zou zijn, dan weet je wel dat daar iets anders mee aan de hand is. 



Het zonnebloemgeel kan al vlot als een zonnetje in huis gezien worden, en is dus een behoorlijk vrolijk accent... maar in de middeleeuwen werd in Europa de kleur geel heel anders bekeken, en werd het dan ook voor gevaar gebruikt. De gele vlag werd bijvoorbeeld uitgehangen als er in bepaalde stad de pest heerste. Als je dan op zo’n manier naar de kleur geel moet zien, dan is het vrolijke er helaas wel een beetje af! 



Zoals hierboven al vermeld is is geel is een kleur die met de zon geassocieerd wordt. Het symboliseert optimisme, energie, vreugde, geluk en vriendschap. Het kan daarnaast ook voor intellect staan (ook een heel mooi iets om te hebben). En zoals al aangegeven duidt geel op jaloezie, verraad, ziekte en gevaar.



Veiligheid, geld en gezondheid 

En om nog even terug te komen op het groen. De kleur groen wordt uiteraard gekoppeld aan de natuur, wat alsook een omgeving is die de kracht van blauw en geel combineert. Het wordt geassocieerd met groei, gezondheid, vernieuwing, jeugd, harmonie, frisheid en vruchtbaarheid. 



Het zou ook veiligheid kunnen symboliseren op een metaforische en fysieke manier. Als je blauw bloed hebt, dan zou je namelijk van adel kunnen zijn. Iets wat vooral vroeger zekerheden met zich mee bracht. 



Bij sommige andere personen wordt de kleur groen met name sterk met geld geassocieerd. Een groen klavertje vier brengt immers ook geluk! En vooral de Amerikaanse dollarbiljetten werden in kleur groen gedrukt, want de inkt hiervoor was overvloedig en duurzaam plus de kleur groen werd schijnbaar ook met stabiliteit geassocieerd. Het was stiekem ook minder gemakkelijk na te maken, maar dat is een ander verhaal. 



Als jouw lievelingskleur nou stiekem ook groen of geel is (of beide) dan zit je bij i-Mania goed, want wij doen liever niets anders dan nieuwe geelgekleurde producten als zonnetjes in jouw huis te introduceren, of groengetinte artikelen om je lekker jeugdig te voelen en verbonden met de natuur. Aanschouw hier bij i-Mania zelf de kracht van deze fijne kleuren. 



Bronnen: o.a. onzetaal & alumni.sae.edu