Nooit werd er meer over een onderwerp gesproken, er artikelen voor gekocht, het geverfd en over gejankt als het onderwerp ‘haar’. De haar gewoonten, hair accessories en stijlen variëren per cultuur en tijdsperiode, maar de meest voorkomende interesse in haar is de groei ervan.



Opvattingen en mythen over haar 

Bijna elke vrouw heeft op een bepaald moment in haar leven vast lang golvend haar gewild. Helaas is sprookjesachtig prinsessenhaar niet voor ons allemaal weggelegd. Sommige vrouwen worstelen vooral met haarverzorging lengte maar waarom? Er bestaan wereldwijd vele mythen en opvattingen over hoe het haar eruit zou moeten zien. 



Maar kan 100 keer per dag je haar even borstelen het echt een stuk gezonder maken, zijn regelmatige trimbeurten echt wel nodig, en hebben blondines echt veel meer plezier?



Het haar is haar glorie! 

In het boek ‘Good Hair’ van Chris Rock verklaarde Maya Angelou dat “het haar van een vrouw haar glorie is”. Dus als het haar van een vrouw geen respectabele lengte heeft, of niet op de juiste manier is gestyled, is zij dan niet ‘goed’ genoeg? Waarom is haar zonder meer heel nauw verbonden met het zelfvertrouwen en de identiteit van een vrouw? 



Hoe ons haar in ons dagelijks leven eruit ziet heeft veel invloed op zowel ons gedrag als hoe anderen ons bekijken. Op het eerste gezicht wordt een dame met rechte haren en een dame met krullen anders beoordeeld: het ene wordt als een beetje ‘gepolijst’ beschouwd, terwijl het andere meer ontspannen is.



Kapsels opzettelijk plannen 

Dat is veelal ook de reden waarom we onze kapsels opzettelijk voor een evenement plannen, want ons haar is een weerspiegeling van onszelf. Een professioneel sollicitatiegesprek vraagt ​​om een strak en schoon kapsel. Een beetje slordig en ‘easy’ past goed bij een zwembadfeest. 



Een elegant kapsel accentueert een strapless avondjurk. Vooral in de modellenwereld kan het knippen of kleuren van het haar van een model hem of haar letterlijk maken of breken... 



Haar groeit min of meer in hetzelfde tempo, ongeacht geslacht, maar in veel West-Europese landen hebben mannen de neiging om hun haar korter en minder gestyled te dragen dan vrouwen. Verrassend genoeg is het niet duidelijk waarom dit het geval is, hoewel het simpelweg te maken zou kunnen hebben met wat op een gegeven moment sociaal aanvaardbaar werd geacht...



Wispelturige haarstylen 

Al in de Romeinse tijd was het populair voor vrouwen om hun haar lang te dragen met een duidelijke scheiding, maar elke man die openlijk voor zijn glanzende lokken zorgde, werd afkeurend aangezien. Romeinse soldaten volgden het voorbeeld door alles kort en overzichtelijk te houden. Maar de haarstijlen bleven vervolgens door de eeuwen heen behoorlijk wispelturig. 



Er zijn individuen die er volledig van overtuigd zijn dat mannen zich meer aangetrokken voelen tot gladgestreken lokken dan te gekke krullen. Dus als jij ooit één van die mensen bent geweest die jaloers was op de perfect opgerolde en onberispelijk glanzende lokken van een dame die op straat loopt en denkt: “Ik wou dat ik haar haar had”, dan begrijp je helemaal waar we het over hebben.



Haargodinnen! 

We prijzen haargodinnen dan ook met bijna onaardse complimenten, zoals “je hebt zoveel mazzel” en “je hebt absoluut het mooiste haar”, en rennen vervolgens vlug naar huis om ook te proberen met de juiste hair accessories hetzelfde na te bootsen. Jaja, haarnijd is een echt bestaand item! 



‘Moderne’ kapsels uit de eenentwintigste eeuw vertegenwoordigen gelukkig een mix van eerdere stijlen. Van de gekrompen popsterrenharen uit de vroege jaren die teruggaan naar de jaren 80, tot hedendaagse ‘strandgolven’ die een meer informele kijk op krullen van de jaren 40 en 50 bieden, de millenium jaren hebben vrouwen veel verschillende opties gegeven als het gaat om de styling van hun haar.



Als je haar maar goed zit! 

Betekent dit dan ook dat we echt op social media naar hints moeten zoeken hoe de nieuwste kapsels eruit moeten zien? Misschien... of hopelijk niet. Wellicht bevinden we ons nu meer in een tijdperk van looks die specifiek voor ieder persoon is in plaats van een maatschappelijke groep. 



We hebben het geluk te leven in een tijd waarin zelfacceptatie en individualiteit een trend op zichzelf is geworden. Dus zullen er minder gedicteerde trends zijn en meer organische, zelfontwikkelde looks. 



Als je haar maar goed zit met de juiste hair accessories van i-Mania denken we dan maar! 



hair-accessories