Elk kind heeft zijn eigen obsessies. Poppen, knuffels, dinosaurussen, afstandsbedieningen, mobiele telefoons... ze hebben misschien een eigen speelgoedkist vol met een grote hoeveelheid aan speelgoed om ze te vermaken, maar er is meestal één vaste favoriet waar ze altijd als eerste naar reiken. 



Onderzoekers noemen dit fenomeen ‘extreem intensieve interesses’, en hebben ontdekt dat ze beginnen op te duiken rond de leeftijd van 18 maanden en bij ongeveer een derde van de kleuters terug te vinden zijn. Voor veel kinderen, misschien zelfs die van jou, draait deze obsessie om auto’s. En hoewel er een verdeling tussen meisjes en jongens in de speelgoedwereld blijft bestaan, zijn het niet alleen kleine jongetjes die tot alles met wielen aangetrokken worden.



Wat is toch al dit gedoe met auto’s, vrachtwagens, treinen en bussen? 

Vanaf de leeftijd van 0-2 jaar bevinden kinderen zich in het sensorimotorische ontwikkelingsstadium. Ze leren door alles via hun zintuigen te absorberen, dus door te zien, voelen, proeven, ruiken, horen, et cetera. Speelgoed en levensechte voorwerpen, zoals auto’s, zijn zintuiglijk zeer aantrekkelijk. 



Kinderen kunnen met speelgoedauto’s, vrachtwagens, en zo omgaan door hun wielen te laten draaien, ze in verschillende richtingen te zien bewegen of door de geluiden te horen die ze maken. 



Bovendien voelen kinderen zich van nature bijzonder aangetrokken tot luide, bewegende objecten, want dit is allemaal leuke sensorische input. Ze zien de lichten op de auto’s, de rollende wielen, horen het geluid van de draaiende motor en het is allemaal erg boeiend! 



Kinderen zullen altijd wel behoorlijk door flitsende en luide dingen aangetrokken worden, omdat dat is wat hun hersenen en sensorische systemen bezighoudt...



De aantrekkingskracht van speelgoedvoertuigen 

Een andere aantrekkingskracht van speelgoedvoertuigen is dat ze doorgaans klein genoeg zijn om in de hand van een kind te passen. Autootjes zijn al snel de favoriet van zowel jongens als meisjes, omdat dit het soort speelgoed is dat ze overal mee naartoe kunnen nemen, plus ermee kunnen spelen. En omdat ze gemakkelijk hun auto in hun zak kunnen stoppen of ze kunnen meedragen, zijn dit gemakkelijk toys om aan te hechten. 



Een auto is daarnaast tevens oorzaak-en-gevolg speelgoed, want het leert kinderen dat hun acties iets anders kunnen laten gebeuren. Het is dan ook super interessant en opwindend voor kinderen om te leren dat ze iets in hun omgeving kunnen veranderen, want met auto’s kunnen kinderen allerlei leuke scenario’s bedenken, zoals met een auto op een muur rijden of een botsing krijgen... 



De voordelen van speelgoedauto’s zijn dan ook talrijk. De deskundigen zijn het er dan ook zeker over eens dat ze deel moeten uitmaken van de speelomgevingen van zowel jongens als meisjes.



Vroom vroom en tuut-tuut! 

Dus is het de hoogste tijd om alle kinderen heel aangenaam met auto’s, trucks en treintjes van i-Mania te laten spelen! Vroom vroom, tuut-tuut-tuut... maak plaats maak plaats maak plaats... want we komen er allemaal heel snel aan! 

RC-auto's

Bron: theweek