Heb jij er wel eens over nagedacht waarom een koekenpan die naam heeft? Dit is namelijk een heel aparte naam, want je kan vrij veel met een koekenpan, maar koekjes bakken? Dat dacht ik zo niet even niet...



Een echte koekenbakker

Je kan in een koekenpan natuurlijk heerlijke pannenkoeken bakken, iets wat vroeger en zelfs nu nog heel veel wordt gedaan. Er werden echter in het verleden wel degelijk allerlei soorten koeken in een pan gebakken!



In een grijs verleden bestonden er namelijk nog geen ovens en werden al die koekjes en taarten in een pan klaargemaakt. In een oud Nederlands gedicht uit de 17e eeuw worden deze koeken uit de pan als volgt genoemd:



Dan ging de wijnkroes rond en at men karbonaden



En koeken uit de pan en gele en rode vlaaien



En wafels lekker dik met boter en suiker



Hoe vaak ben ik wel niet op zo’n feest genood!



Koekjesmonsters

Het klinkt logisch, want wij Nederlanders zijn naast feestbeesten echt wel koekjesmonsters te noemen. En dit is zelfs wereldwijd bekend. Het Nederlandse woord koekje werd dan ook niet voor niets verengelst (of liever veramerikaniseert) naar cookie or cooky!



Want voordat er New York was, heette dit Nieuw Amsterdam. Dit was een Nederlandse koloniale nederzetting op de zuidpunt van Manhattan Island. Opgericht in 1625, ontstond het als een pelshandel. Daar werden de traditionele Hollandse koekjes bij allerlei gelegenheden gebakken. Cookies anyone?



Wij Nederlanders schijnen schijnbaar de enigen te zijn die over een koekenpan beschikken. In Vlaanderen spreekt men namelijk over een bakpan, in Engeland is het een frying pan en in het Duits heet het een bratpfanne.



Dansen in de pan

En hoe weet jij nou of de koekenpan heet genoeg is om er wat in te bakken? Spetter simpel wat waterdruppels in je warme pan, verdampen deze vervolgens op de plek waar ze neerkomen dan is je pan niet heet genoeg, maar als ze gaan dansen wel!



Maar laat die koekenpan van je ook niet te lang op het vuur, want dan heb je soms echt de poppen aan het dansen. Regelmatige oververhitting kan namelijk niet alleen de coating van jouw koekenpan aantasten, maar kan uiteraard ook brand veroorzaken... En dat is zeker geen lariekoek!



De koek is op!

Nou de koek is nu op, ik heb nu niets meer te melden. Behalve dan nog even dit: Als jij toevallig nog een specifieke koekenpan zoekt, kan je altijd hier nog bij i-Mania even koekenloeren. Of was het nou koekeloeren?



koekenpan