De mandala, vaak uitgesproken als ‘mah-ndah-lah’, is een krachtig spiritueel symbool dat vooral wordt gebruikt bij ceremoniële rituelen, aanbidding, heilige kunst en meditatie. Mandala’s worden door zowel hindoes als boeddhisten gebruikt om het universum te vertegenwoordigen. De naam is afgeleid van twee verschillende woorden, namelijk ‘la’ en ‘manda’, waarvan de betekenis in het Sankriet zich direct vertaalt naar ‘cirkel’.



Wat is een mandala 

Een mandala is over het algemeen te herkennen aan zijn concentrische cirkels en andere geometrische figuren. In de woorden van vandaag wordt de term mandala gebruikt om te verwijzen naar elk patroon of diagram met een radiale balans. 



Cirkels hebben een zeer krachtige betekenis in talloze religies en tradities, maar voornamelijk bij het hindoeïsme en boeddhisme. Ze werden voor het eerst gezien in regio’s in de Himalaya en India, alwaar de lokale bevolking artistieke expressie van mandala’s gebruikten om symbolische relaties tussen het universum en de geest te vormen. 



In de Tibetaans boeddhistische culturen vertegenwoordigt het de spirituele betekenis van zuiverheid en de heiligheid van het bestaan, zoals het door Boeddha benadrukt werd. In het hindoeïsme zijn mandala’s een hulpmiddel om naar de volledigheid van het spirituele universum kijken en vertegenwoordigen ze de cyclus van voorkomen, herhaling en bestaan.



Hoe een mandala te gebruiken 

Er zijn veel toepassingen voor een mandala. Het ontwerp van de mandala wordt verondersteld visueel aantrekkelijk te zijn om zo de geest dusdanig te absorberen dat irriterende gedachten er niet doorheen kunnen komen en een spirituele essentie het individu omringt die de mandala observeert. 



De mandala wordt dan ook voornamelijk gebruikt als een vorm van meditatie om kennis van binnenuit op te doen. Kies voor een mandala die jou aanspreekt. Jij moet de betekenis van de door jou gekozen mandala kennen of jouw eigen betekenis hieraan verbinden alvorens jij deze voor meditatie gebruikt. 



Als de intentie eenmaal is vastgesteld, dan kun jij je gaan focussen op de mandala. Sta jezelf toe om de mooie ontwerpen in je op te nemen en laat jouw gedachten afdwalen. Net zoals bij het kijken naar een kaarsvlam in kaarstherapie, begint jouw geest na te denken over de gebruikelijke alledaagse dingen, waarna jij jouw aandacht gewoon weer terugbrengt naar de schoonheid van de mandala. 



Laat deze mandala al jouw aandacht absorberen, door jezelf er compleet in te verplaatsen en naar de kleuren te staren, zwem je op een gegeven moment in zijn unieke patronen. Jij zult vervolgens een gevoel van verlichting ervaren en er kunnen zo heel intuïtieve gedachten opkomen. 



Ontspan je, laat jouw gedachten en gevoelens voorbij stromen en drijf hierin mee. Indien jij je ongemakkelijk voelt of als je weer aan die ‘alledaagse’ dingen gaat denken, ontspan jezelf dan en richt jouw aandacht weer volledig op de mandala. 



Iedereen ervaart verschillende gevoelens. Maar als jij je heel ontspannen voelt terwijl je gefocust bent op de mandala, dan heb je al duidelijk bereikt wat de gehele bedoeling ervan was. Je moet nogmaals wel duidelijk zijn over de intentie die jij of de specifieke mandala voor jou betekent vóór de meditatie.



Vrije loop van de creatieve geest 

Mandala’s hebben naast meditatie vele toepassingen, omdat de ontwerpen bedoeld zijn om irriterende gedachten te verwijderen en de creatieve geest de vrije loop te laten, of te ontspannen. Maar uiteindelijk creëren en kijken mensen naar mandala’s om hun lichaam en geest te centreren. 



De mandala is kortom heel bijzonder. Het bewustzijn van de mandala kan mogelijk de manier veranderen waarop we onszelf, onze planeet en misschien zelfs ons eigen levensdoel zien. Wij van i-Mania zijn dan ook zeer vereerd om jou deze unieke wereld van mandala’s aan te kunnen bieden. 



mandala