Vandaag hebben we het over een ietwat gewichtig onderwerp, waar we gelukkig niet te zwaar over hoeven na te denken, maar die wel enige oefening nodig heeft: weight management.Technisch gezien is gewichtsbeheersing het proces waarbij op lange termijn een levensstijl wordt aangepast om zo een gezond lichaamsgewicht te behouden.Je stelt zo’n uniek plan op basis van leeftijd, geslacht plus de lengte van een persoon. Methoden voor gewichtsbeheersing zijn onder meer het eten van een gezonder dieet en het verhogen van fysieke activiteitsniveaus. Ja dames en heren, kom op: nu direct uit de veren!Opmars overgewicht

Helaas worstelen veel ‘lage landers’ met hun gewicht onder controle te houden. Het obesitasprobleem in Nederland en Belgie land is bekend en lijkt een beetje ernstig: Volgens een onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek heeft meer dan de helft van de volwassenen in Nederland overgewicht (dat is een BMI hoger dan 25). Maar ook de opmars van overgewicht in België lijkt niet te stuiten. Oeps...Dus lijkt het inderdaad tijd voor (een beetje) weight management. Maar wat precies te doen om het gewicht positief te beinvloeden? Nou, begin in ieder geval met de juiste tips om er wat kilootjes af te kunnen krijgen, want de ‘afval-business’ zit vol met mythen.Mensen worden vaak geadviseerd om allerlei gekke capriolen uit te halen of vreemde handelingen te doen, waarvan de meeste mogelijke varianten geen eens een bewijs achter zich hebben.Strategieën

Door de jaren heen hebben echte wetenschappers gelukkig een aantal strategieën gevonden die effectief blijken te zijn. Hier zijn zodoende wat zinvolle en bewezen tips om (ietwat) gewichtsverlies mogelijk te maken:  • Drink water, vooral voor de maaltijd - Er wordt vaak beweerd dat drinkwater kan helpen bij gewichtsverlies,  en dat is absoluut waar. Drinkwater kan het metabolisme gedurende een periode van 1 a 1,5 uur met 24 tot 30% verhogen, waardoor jij toch nog wat extra calorieën kan verbranden.

  • Eet eieren voor het ontbijt - Studies tonen aan dat het vervangen van een ontbijt op basis van granen door eieren jou kan meehelpen in de daarna komende 36 uur minder calorieën te eten en dat jij zo dus meer gewicht en lichaamsvet verliest. En als jij geen eieren eet, dan is dat ook prima. Elke bron van hoogwaardige eiwitten voor het ontbijt kan het klusje wel klaren.

  • Drink koffie (bij voorkeur zwart) - Koffie van hoge kwaliteit zit boordevol antioxidanten en kan tal van gezondheidsvoordelen hebben. Studies tonen aan dat de cafeïne in koffie niet alleen het metabolisme met 3 tot 11% verhogen kan, maar alsook de vetverbranding met maximaal 10 tot 29% kan verhogen.

  • Drink groene thee - Net als koffie biedt groene thee ook veel voordelen, waaronder gewichtsverlies. Hoewel groene thee kleine hoeveelheden cafeïne bevat, zit het wel boordevol krachtige antioxidanten die catechines worden genoemd, waarvan wordt aangenomen dat ze de vetverbranding ondersteunen.

  • Eet minder toegevoegde suiker - Toegevoegde suiker is één van de slechtste ingrediënten in het moderne dieet. De meeste mensen consumeren er dan ook veel te veel van. Studies tonen aan dat suiker (en high-fructose glucosestroop) consumptie sterk geassocieerd is met een verhoogd risico op obesitas, diabetes type 2 en hartaandoeningen. Lees de etiketten dus goed alvorens je iets koopt of consumeert.

  • Eet minder geraffineerde koolhydraten - Geraffineerde koolhydraten zijn suikers en granen die ontdaan zijn van hun vezelige, voedzame delen. Denk bijvoorbeeld aan wit brood en pasta. Studies tonen aan dat geraffineerde koolhydraten de bloedsuikerspiegel snel kunnen verhogen, wat een paar uur later kan leiden tot een honger gevoel, hunkering naar en een verhoogde inname van voedsel.  Als je toch koolhydraten wilt gaan eten, neem dan de varianten met hun oorspronkelijke natuurlijke vezels. Een dieet met weinig koolhydraten doet overigens ook wonderen!

  • Doe aan Aerobic oefeningen - Cardio training uitvoeren is een uitstekende manier om calorieën te verbranden en om jouw lichamelijke en geestelijke gezondheid te verbeteren. Het lijkt vooral effectief te zijn voor het verliezen van buikvet: je weet wel dit ongezonde vet dat zich meestal rond jouw organen ophoopt en metabole ziekten veroorzaakt.

  • Eet meer groenten en fruit - Deze hebben verschillende eigenschappen die ze effectief maken voor gewichtsverlies. Ze bevatten weinig calorieën maar veel vezels, zijn daarnaast erg voedzaam en het eten ervan is dus belangrijk voor je gezondheid.

  • Lekker slapen - Slaap wordt sterk onderschat, maar kan net zo belangrijk zijn als gezond eten en sporten. Studies tonen aan dat slechte slaap één van de sterkste risicofactoren voor obesitas is, omdat het verband houdt met een 89% verhoogd risico op obesitas bij kinderen en 55% bij volwassenen.

Assistentie doelstellingen

Zo zie je maar weer: talrijke technieken kunnen jou assisteren bij gewichtsverlies. Sommige van de bovenstaande tips zijn puur een dieet. Maar anderen, zoals slapen en het toepassen van weight management via handige tools van i-Mania zijn meer gebaseerd op levensstijl. Ga hiermee aan de slag en dan ben jij samen met i-Mania goed op weg naar jouw persoonlijke weight management doelstellingen!