Hier volgt een klein verhaaltje over A.L. , wat staat voor Artificial Leather. In de Hollandse volksmond noemt men dit PU-leer, of gewoonweg kunstleer. Echt leer is uiteraard afkomstig van de huid van een dier, vakkundig vervaardigd door moeder natuur. PU-leer daarentegen is een materiaal dat door menselijke wezens gemaakt wordt.



Iets van PU-leer is dus gemaakt om eruit te kunnen zien en aan te voelen als leer, maar zonder dat er een echte dierenhuid aan te pas komt.



Kunstleer bestaat al sinds 1400, toen de Chinezen wax toevoegden om materialen voor parasollen waterbestendig te maken. De eerste moderne voorbeelden staan bekend als PVC en PU. Deze stammen uit 1839 en werden door Goodyear geproduceerd, je kent die vast wel van zijn autobanden.



Na de Tweede Wereldoorlog en experimenten op de U-duikboten werd Polymer ontdekt. In het midden van 1960 begon men weefsels met kunststoffen te bedekken en we kunnen dan ook stellen dat de echte lederlook in deze jaren ontstaan is. Tegenwoordig wordt stof, Polyurethaan, Polyvinylchloride (PVC) met Polymeren bekleedt om zo zeer hoge kwaliteits kunstleer aan te kunnen bieden.



Er zijn een aantal manieren om een PU-leren product te maken, maar de meest gebruikte methode is de toepassing van gespleten leer, dit te combineren met Polyurethaan en het vervolgens op een oppervlak te plakken. Deze Polyurethaan biedt een extreem gladde plus flexibele afwerking.



En alhoewel PU-leer anders is dan echt leer, zijn er volop overeenkomsten met het echte leerwerk. PU-leer is tenslotte gecreëerd om jouw zicht en tastfunctie een beetje voor de gek te houden.



Een PU-leren i-Mania product biedt veel voordelen, aangezien PU-leer een hoge treksterkte kent, plus een zeer goede weerstand tegen scheuren en buigen heeft. En uiteraard het allerbelangrijkste: het geeft een zeer adequate slijtvastheid!



Er zijn heel veel benamingen voor imitatie leer: faux-leder, nep-leer (=artificial leather), leatherette, leatherlook, synthetisch leer, man-made leer of skai zijn er slecht enkele. In China is imitatie leer vooral bekend als PU-leer, terwijl de Portugezen het napa noemen.



Sommige namen worden gebruikt in een poging om te verhullen dat het materiaal geen echt leer is. Denk bijvoorbeeld aan erg vindingrijke benamingen zoals Coskin, textiel leer, pleather, vegan leer, vegetarisch leer of... Pellissimo om dit materiaal veel waardevoller te laten klinken.



Eén ding staat in ieder geval zeker vast: dit PU-leer is perfect om jouw waardevolle gadget modieus en veilig in op te bergen.



Hier bij i-Mania.nl hebben we dan ook zeer hoogwaardige PU-leren hoesjes in ultra-moderne uitvoeringen en gevoelskeuzes. De allerbekendste i-Mania structuren zijn Crazy Horse en Litchi.



Maak je eigen PU keus en geniet zo ook echt van de aankleedkunst van i-Mania’s bellissimo Pellissimo!