Het patroon van de luipaard (of in het Engels leopard) is zeker één van de eerste patronen die in je opkomt als je aan een dierenprint denkt. Zo’n luipaardprint is daarbij natuurlijk een print die de tekening van de huid van een luipaard nabootst. 



De comeback op dit moment van de dierenprints, en dus ook de luipaardprint, kan deels te wijten zijn aan het verlangen van alle mensen om opnieuw de hele wereld rond te reizen. Deze dierenprints staan dan ook een beetje synoniem met het verlangen om alle energie van de exotische landen en hun klimaten te ervaren!



Iets mysterieus en magisch 

De luipaardprint heeft op zichzelf iets mysterieus en magisch. De kleding met een luipaardprint is veelal tijdloos en ligt vaak op de grens tussen stijlvol en super flitsend! 



Maar terwijl de vraag naar textiel dat het bijzondere velletje van de luipaard nabootst stijgt, zijn de luipaarden zelf helaas voor een groot deel uit de wilde natuur verdwenen. De populariteit zou zo dus ook een weerspiegeling kunnen zijn van de interesse in dieren in het wild, en het behoud ervan. 



Luipaarden zijn zeer krachtige, onafhankelijke, prachtige dieren, en is dus ook niet verwonderlijk dat mensen al heel lang van de luipaarden in zowel mode als iconografie geleend hebben. Heel vroeger betekende dit veelal het doden van de dieren en het dragen van hun pels of huid, maar de namaak luipaardprint werd gelukkig al in de 18e eeuwse Franse en Italiaanse kleding toegepast. 



De hedendaagse luipaardprint is dan ook vooral te danken aan de opkomst van de massaproductie van kleding en de ontwikkeling van synthetische materialen, want een eeuw geleden bijvoorbeeld werd de meeste kleding op bestelling gemaakt en was daardoor relatief duur. 



Maar heeft onze keuze voor de mode met de luipaardprint of een andere dierenprint een krachtige en sexy gevoelswaarde in de ogen van onze samenleving? Of symboliseert het alleen deze attributen?



Powerdressing met een luipaard print 

Om te begrijpen of de samenleving de mode met dierenprints al dan niet als iets krachtigs heeft geaccepteerd, is het belangrijk om de betekenis (misschien letterlijk) te ont(k)leden. Macht kan namelijk gedefinieerd worden als het vermogen of de capaciteit om iets op een unieke manier te kunnen doen. 



Dieren zijn intrinsiek krachtig en ze zijn ontegenzeggelijk sterk. Sommige zoogdieren verwerven een immerse kracht waar zelfs de sterkste man of vrouw enkel maar van kan dromen. Wanneer we ervoor kiezen om een dierenprint te dragen, proberen wij (wellicht onbewust) deze kenmerken na te bootsen. 



Als mensen een dierenprint dragen, willen ze daarnaast graag herkend worden. Dus misschien is het een boodschap van vertrouwen en onafhankelijkheid. Deze empowerment door middel van bijvoorbeeld de luipaardprint heeft tegenwoordig dan ook een heel prominente plaats in de samenleving. 



De fashion designers willen door middel van hun bijzondere collecties de kracht en plaats van de vrouwen van vandaag vertegenwoordigen. En hoe dit beter te doen dan te kiezen voor een serieuse mode statement met een bijzondere luipaardprint! 



Dus ‘roar’ of brul ook net als Katy Perry even en maak nu ook jouw eigen statement met een luipaard of leopard print van i-Mania! 



LUIPAARD

Bronnen: racked, mindlessmag & sciencedirect