Wat is de betekenis en geschiedenis van de dromenvanger? Je hebt ‘m naast de varianten die op de i-Mania website staan, hem waarschijnlijk al eens eerder aan een boom, een veranda of in een spirituele winkel zien hangen en vroeg je wellicht af wat het doel en de betekenis hiervan is.



Oorspronkelijk vervaardigd door Amerikaanse Indianen, zijn er vandaag de dag allerlei ‘dream catchers’ in verschillende maten en stijlen. Het bestaat meestal uit een kleine houten hoepel bedekt met een net of web van natuurlijke vezels, voorzien van betekenisvolle heilige voorwerpen zoals veren en kralen, welke al hangend bevestigd zijn aan de onderzijde van de hoepel.



Een echt authentieke, traditionele dromenvanger is handgemaakt en alleen gecreëerd met behulp van natuurlijke materialen, welke slechts enkele centimeters groot zijn. De hoepel is meestal opgebouwd vanuit een gebogen tak van de rode wilg bedekt met uitgerekte uiteinden. Het verpakken van dit frame in leer is een andere veel voorkomende finishing touch bij een ‘echte’ dromenvanger.



Tegenwoordig wordt de dromenvanger in het algemeen geassocieerd met de Indiaanse cultuur, maar er wordt gedacht dat de dromenvanger in het bijzonder vooral afkomstig is van de Ojibwa Chippewa stam. De Lakota stam kent ook een eigen legende over de oorsprong van de dromenvanger, maar de meeste etnografen geloven dat de dromenvangers vanuit de Ojibwe werden doorgegeven via gemengde huwelijken en handel.



Het Ojibwe woord voor dream catcher is ‘asabikeshiinh’ en betekent eigenlijk ‘spin’, verwijzend naar het web dat is geweven om de hoepel losjes te bedekken. De patronen van de dromenvanger zijn vergelijkbaar met de patronen die deze indianen ook gebruikten voor het maken van sneeuwschoenen.



Volgens de Ojibwa legende diende een mystieke en moederlijke ‘Spider Woman’ als een spirituele beschermer voor vooral de kinderen en baby’s van de stam. Terwijl de Ojibwe bevolking door bleef groeien en zich over het land verspreidde, vond deze ‘Spider Woman’ het moeilijk om door te gaan met het beschermen en bewaken van alle leden van de stam terwijl ze verder en verder weg trokken.



Dit is de reden waarom ze de eerste dromenvanger vervaardigden. In navolging van haar voorbeeld zouden moeders en grootmoeders dit zorgzame aandenken herscheppen als een middel om hun kinderen en families mystiek vanaf een afstand te beschermen.



Soms wordt de dromenvanger ook wel een ‘heilige hoepel’ genoemd. Een Ojibwe dromenvanger werd traditioneel gebruikt als talisman om slapende mensen, meestal kinderen, te beschermen tegen slechte dromen en nachtmerries. Inheemse Amerikanen geloven namelijk dat de nachtlucht gevuld is met dromen, die zowel goed als slecht zijn.



Wanneer hij boven het bed hangt op een plek waar het ochtendzonlicht hem kan raken, dan trekt die dromenvanger allerlei dromen en gedachten in zijn webben. Goede dromen gaan door en glijden voorzichtig langs de veren om de slaper eronder te kalmeren. Slechte dromen worden echter opgenomen in het beschermende net en vernietigd of verbrand in het licht van de dag.



Alle delen van de authentieke Indiaanse dromenvanger hebben een betekenis verbonden aan de natuurlijke wereld. De vorm van de dromenvanger is een cirkel, omdat deze de cirkel van het leven vertegenwoordigt en hoe (kosmische) krachten zoals de zon en de maan iedere dag en nacht door de lucht reizen.



Het dromenvangerweb vangt tijdens de nacht de slechte dromen op en gooit ze weg als de dag aanbreekt. Wat betreft de goede dromen fungeren de veren als een donzige, kussenachtige ladder die hen in staat stelt om rustig en ongestoord naar de slapende persoon af te dalen.



Problemen met slechte dromen, of heb jij wat extra bescherming nodig in jouw leven voor jezelf of jouw dierbare mobiel of tablet? Overweeg dan ook zo’n mystieke en zorgzame dromenvanger van i-Mania.nl



Voor echt dierbare bescherming kan jij altijd bij i-Mania terecht!

Via: http://legomenon.com