Wat maakt sommige dingen toch zo schattig? Denk bijvoorbeeld maar eens aan die schattige puppy, een snoezige kitten of de schattigste baby die je ooit hebt gezien.En welk geluid maakte je daarbij? Was het een “Awwwww?” of had je direct de neiging om het aan te raken... Of nog liever te knuffelen?In dit blogartikel zal jij ontdekken waarom dit een natuurlijke reactie op ‘schattig producten’ is en waarom wij alsook zo snel afgeleid worden door al die schattige dingen!Waarom houden we van schattige dingen?

We weten allemaal wel wat schattig is als we het zien. Maar waarom reageren we niet direct op volwassenen zoals we op baby’s reageren? Of bloemen in plaats van kittens?Het antwoord is te vinden in de evolutiebiologie, zegt Dr. Sandra Pimentel, een psycholoog van het Montefiore Medical Center in New York. “Als we nadenken over evolutie, dan is ons doel als soort om te overleven en onze genen door te geven.”De manier waarop wij onze genen doorgeven is door baby’s te hebben, maar baby’s hebben ons eveneens nodig om voor hen te zorgen en om ze in leven te houden.“Door dingen schattig te vinden, zullen we eerder geneigd zijn voor ze te willen zorgen en om ze beschermen”, zegt Pimentel. “Ze zullen eerder de aandacht trekken van de volwassenen om hen heen, om deze eraan te herinneren. En daarmee iets te zeggen zoals: hé, zorg voor me. We zijn echt wel hulpeloos hierzo...”Dankzij onze hersenen worden we bij het bekijken van al dat ‘schattigs’ beloond met dopamine, een chemische stof die ons intens gelukkig maakt.Wat is schattig?

De wetenschapper Konrad Lorenz bestudeerde de schattigheid in levende dingen en stelde een lijst samen van dingen die wij schattig vinden. Over het algemeen waren dit dingen met een kleine lichaamsgrootte, grote ogen en ronde knuffelige kenmerken...En dat is dan ook de reden waarom wij bij ons al die babyversies van dieren ons hart doen smelten en waarom we deze ook zoveel leuker vinden dan hun volwassen tegenhangers ervan.En dan is er uiteraard ook nog het volgende onderscheid tussen hoe iets te vinden:  • Schattig of cute: Iets aantrekkelijk vinden op een mooie of innemende manier
  • Sexy: Is seksueel aantrekkelijk of opwindend
  • Mooi: Aantrekkelijk op een delicate manier zonder echt mooi of knap te zijn
  • Beeldschoon of adembenemend: De zintuigen of geest esthetisch behagen

Tsja, al die arme gedachtes en hormonen in ons lijf raken van al dat moois, schattigs en wat dan ook meer behoorlijk van slag.Is het daarom niet schitterend dat jij altijd wel een klein en compact artikel van i-Mania met jezelf kan meedragen, opdat jij dan met grote ogen wanneer je het wenst naar dat lieve schattige artikel kan staren. Da’s ook mooi te noemen... Of niet soms? Is zo’n schattig i-Mania leven dan ook niet iets prachtigs!