De slogan van de 2020-2021 Olympische Spelen is ‘verenigd door emotie’. Dit moet wel een beetje het geval zijn, want het is een vreemde Olympische wereld waar we momenteel doorheen moeten gaan. Qua emoties is er inderdaad een hoop aan de hand. De spelen in Tokyo waren bij niet doorgegaan, de corona gevallen zetten zich ook tijdens de spelen voort bij de ongelukkige sporters en er zijn nog wel meer vreemde gewaarwordingen. 



Vandaag bijvoorbeeld won het debuterende Nederlandse damesvoetbalteam met 10-3 van Zambia, iets wat ook wel opmerkelijk genoemd werd! Of ze dat de komende zaterdag ook tegen Brazilië zullen flikken is een grote vraag...

Kartonnen bedden 

Afgelopen mei toonden de peilingen in Japan aan dat bijna 70% van de bevolking niet wou dat de Olympische Spelen doorgaan. En een ander ‘grappig’ detail werd eerder bekend: ‘s werelds beste sporters zullen hun nachten op kartonnen bedden moeten doorbrengen, die naar verluidt zo ontworpen zijn om onder het gewicht van seksende sporters te bezwijken om zo de seks te midden van de COVID-19 toestand en Olympische Spelen te voorkomen... 



Er worden trouwens ook minder condooms verspreid. De atleten in het Olympisch dorp gebruikten naar verluidt 70.000 condooms bij de spelen van 2000 en 100.000 bij de 2008 spelen. In 2016 werden er 450.000 verstrekt. Voor dit jaar zullen dit naar verluidt 160.000 stuks zijn... Tsja, het is maar dat je het weet!



Bijzondere feitjes 

Hieronder hebben we nog wat andere bijzondere feitjes over de Olympische Spelen opgesomd: 



De gouden medailles zijn niet van puur goud gemaakt. Deze zijn namelijk van zilver met een gouden plating. De laatste keer dat de gouden medailles echt van puur goud werden gemaakt, was in 1912. 



De Olympische Spelen van 1900 hadden een deelnemer die tot op de dag van vandaag nog steeds onbekend is, en misschien zelfs wel de jongste deelnemer ooit was. Het Nederlandse roeiteam had geen stuurman, dus kozen ze een lokale Franse jongen om deze rol in te vullen. Tot op de dag van vandaag kent niemand de identiteit van de jongen en velen schatten dat hij ongeveer 10 jaar oud was! 



De Amerikaanse marathonloper Fred Lorz werd gediskwalificeerd voor het rijden in een auto tijdens de race. Tijdens de wedstrijden van 1904 in St. Louis liftte Lorz het grootste deel van de race stiekem in een auto en rende hij enkel de laatste 6 kilometer. 



De heel beroemde zwemmer Johnny Weismuller was een vijfvoudig gouden medaillewinnaar in het zwemmen en speelde ook Tarzan in 12 films. Voor wir hem niet kent: Weismuller was tevens de bedenker van de wel heel beroemde Tarzan schreeuw! 



Muhammad Ali was zo doodsbang om te gaan vliegen, dat hij een parachute tijdens zijn vlucht naar de Spelen van 1960 in Rome droeg. Ali won natuurlijk nog steeds het goud.



De Mac Do marketing stunt 

McDonald's verloor miljoenen dollars omdat de VS te goed was tijdens de Spelen van 1984. Het fastfoodrestaurant bood haar klanten gratis frisdrank, friet en Big Macs aan als de VS bij bepaalde evenementen op McDonald's krasloten goud wonnen. Bij de vorige wedstrijden in 1976 wonnen de VS 34 gouden medailles. Maar sinds het communistische blok de Spelen van 1980 boycotte, wonnen de VS 83 gouden medailles, waardoor de restaurants zelfs zonder Big Macs kwamen te zitten en de marketing stunt het bedrijf alsook veel meer geld kostte dan verwacht! 



In het oude Griekenland maakten de Olympische atleten zich niet zo druk over hun sponsoring, bescherming of mode, want ze streden compleet naakt! 



Gandhi deed ooit als een krantenverslaggever verslag van de Olympische Spelen. Dit was tijdens de Olympische Spelen van 1932 in Los Angeles. 



Het langst overeind gebleven record van de moderne Olympische Spelen is 50 jaar oud! Bob Bearman won het verspringen op de Olympische Spelen van 1968 in Mexico. Zijn bovenmenselijke sprong registreerde een opmerkelijke 8,90 meter om zo een Olympisch record te worden, dat tot op de dag van vandaag nog steeds in de boeken staat.



Inspirerende sportverhalen 

Of jij dit nu allemaal al wist of het nu weet, er bestaan een heleboel inspirerende sportverhalen en eigenzinnige tradities die de Olympische Spelen ons door de jaren heen hebben gegeven. Het is dan ook niet voor niets één van ‘s werelds meest prestigieuze, opwindende en veelbewogen sportevenementen die we kennen. Als jij van sporten of het bekijken ervan houdt, mis de 2020-2021 games dan ook zeker niet! 



SPORTEN



Bronnen; o.a. nypost, buzzfeed