Er gaat niets boven heerlijk relaxed op de bank zitten met een goed boek. En alhoewel de leeshobby op zich al heel vermakelijk is, hebben wetenschappers en artsen daarnaast verschillende positieve effecten van het lezen waargenomen. 



Boeken inspireren immers creativiteit, kritisch denken, vergroten de empathie en bieden tal van andere (aangename) prikkels om flink van al die woordkracht te genieten. Lees verder (ahum, een onbedoelde woordspeling) voor het lezen van de voordelen waarvan iedereen kan genieten bij het lezen van een goed boek... of e-book!



Door te lezen zullen we meer sensaties ervaren 

Uit een onderzoek van de Emory University blijkt dat lezen de activiteit in de centrale sulcus van de hersenen verhoogt, een onderdeel die onze motorische vaardigheden regelt. Als we een passage lezen waarin een personage langs een pad loopt, dan geeft de activiteit van de neuronen in dit gebied ons het gevoel dat we de wandeling zelf ook ervaren. Dan bestaat er gefundeerde kennis: dit is een concept dat bewijst dat lezen jou via de biologie van de hersenen daadwerkelijk in andermans schoenen plaatst!



Het maakt ons empatischer 

Lezers van literaire fictie hebben een groter vermogen om zich in te leven in andermans emoties en gedachten dan degenen die voornamelijk non-fictie lezen. Met andere woorden, fictie-lezers kunnen meer empathisch zijn en het gemakkelijker vinden om een ​​situatie vanuit verschillende perspectieven te bekijken, enkel door gewoon over hun favoriete personages te lezen.



Boeken bieden een grote geestelijke stimulatie 

Het regelmatig stimuleren van jouw hersenen kan de ziekte van Alzheimer en dementie helpen vertragen. Het werkt als lichaamsbeweging: des te meer je beweegt, des te beter je conditie is. Om je hersenen gezond en alert te houden, hebben ze daarom oefening nodig. Door te lezen (tezamen met puzzels en bepaalde spelletjes) blijft jouw activiteitsniveau hoog en je hersenkracht mooi en sterk!



We zullen minder gestresst zijn als we regelmatig lezen 

Als je er een gewoonte van maakt om veel te lezen, dan kunnen je hersenen gemakkelijker ontspannen en zichzelf tijdelijk naar een andere wereld verplaatsen. Een goed boek kan de dagelijkse stressfactoren vlot verdampen, door je in de schoenen van jouw personage te plaatsen en je flink gefocust te houden op de woorden die je leest.



Lezen kan ons geheugen verbeteren 

Als je leest, dan gebruik je diverse hersenfuncties, zoals het fonemisch bewustzijn, visuele en auditieve processen, begrip, taalvaardigheid en nog veel meer. Door te lezen komen jouw hersenen prima in actie, behoudt het concentratie en kan jouw geest de gebeurtenissen die voor je plaatsvinden goed verwerken. Des te meer dat deel van jouw hersenen leest en hierbij betrokken is, des te gemakkelijker het is om jouw geheugen sterk te houden. 



Een goed boek lezen doet wonderen. En of dit nu een traditionele papieren exemplaar is of een heerlijke moderne variant in jouw tablet met een i-Mania hoesje erom heen, dat maakt niet uit. Als je maar leest en niet vergeet dat lezen voor je geest is wat lichaamsoefening voor jouw lichaam is! Veel gezond plezier! 



Office and school supplies 



Bron: goodnet