Sommige mensen denken dat de regenboog iets magisch is, maar helaas is deze veelal wetenschappelijk samengesteld. De regenboog is daarentegen wel behoorlijk uniek te noemen omdat het is gevormd uit de geometrie van regendruppels. De kleuren van een rainbow zijn afkomstig van alle regendruppels die het zonlicht weerkaatsen en wit zonlicht in allerhande kleuren breken...



Een klein prisma 

De beroemde wetenschapper Isaac Newton ontdekte in 1666 dat als zonlicht door een driehoekig stuk glas, een prisma genaamd, zou gaan, het witte licht in een reeks kleuren zou opsplitsen. En de ‘geboorte’ van een regenboog na een regenbui werkt op een vergelijkbare manier. Nadat het heeft geregend, wordt de lucht in de atmosfeer met regendruppels gevuld. Elke regendruppel werkt als een klein prisma, waarbij het licht in een boog van kleuren wordt opgesplitst met rood aan de buitenkant van de band en violet aan de binnenkant. 



De meest schitterende regenboog weergaven doen zich voor wanneer een deel van de lucht nog donker is met regenwolken en de aanschouwer zich op een zonnige plek bevindt met het gezicht naar de zon. Dit zorgt namelijk voor een zeer heldere en levendige regenboog tegen een donkere achtergrond.



Veel meer dan enkel regendruppels en kleuren! 

Regenbogen verschijnen over de hele wereld. Dus bestaan er uiteraard heel veel mythen en legendes over wat ze van plaats tot plaats betekenen. De meeste mensen kennen het verhaal van de Ierse kabouter die hun goud aan het einde van de regenboog verbergt... en als jij die pot met goud vindt en hem van de kabouters kunt krijgen, dan mag je deze misschien wel houden! 



In de meeste heidense culturen is de regenboog een brug tussen tijdperken van verlichting, of tussen de niveaus van spirituele rijken. Sommige mythen zien de regenboog als een brug van groei voor een individu in zijn of haar missie naar verlichting.



De spirituele betekenis van de regenboog 

Een regenboog is een teken van een zegen voor al jouw ondernemingen, die van je naasten en jezelf. Het is een krachtig teken en het kan als een bericht van het universum of een hogere macht gezien worden dat je op de goede weg bent!

 



Voor boeddhisten is de regenboog zelfs de hoogste staat die bereikt kan worden voordat het nirvana bereikt is, alwaar het individueel verlangen en bewustzijn gedoofd worden.



Positieve symboliek van de regenboog 

De regenboogsymboliek dient alsook als een zeer duidelijk symbool van vrede en sereniteit. Deze gevoelens worden dan ook vaak opgeroepen bij het kijken naar een regenboog. 



Belangrijker nog, deze regenbogen worden vaak gezien na een regenbui wanneer de zon door de wolken breekt. Dit levert ons zo een zeer krachtige en belangrijke boodschap op: dat goede en mooie dingen vaak na de donkerste stormen volgen! 



Regenbogen kunnen ons zo dus motiveren om ons door donkere tijden heen te slaan en deze te doorstaan. Een andere manier waarop regenbogen ons hoop en motivatie geven, is door een symbool van geluk te zijn. Van regenbogen wordt vaak gedacht dat ze geluk brengen, zoals hierboven reeds vermeldt: een unieke schuilplaats voor potten rijkelijk gevuld met goud!



Een symbool voor allerhande mogelijkheden 

De regenboog daagt ons eveneens uit om een betere versie van onszelf te zijn. Een meer inclusief persoon, een persoon die een uitdaging zoekt, een persoon die naar spirituele groei verlangt en een verbinding met het spirituele rijk, een persoon die de duisternis verdraagt op zoek naar het licht. 



Want net als de regenboog kunnen deze dingen soms ver weg en buiten ons bereik lijken. Het belangrijkste is echter dat we ernaar blijven streven. De regenboogsymboliek is bijzonder krachtig omdat het ons aan al die eindeloze mogelijkheden herinnert. Het laat ons zien dat onze wereld enorm en magisch is. Regenbogen dagen ons uit om ons eigen potentieel te confronteren en te omarmen. 



Zo’n magische regenboog levert een heleboel associaties en gedachtes op. Is het dan ook niet prachtig om altijd een i-Mania rainbow bij je te hebben die dit fijne gevoel bij jou opwekt? 


RAINBOW

 

 

Bronnen: o.a. quora, wonderopolis & anextraordinaryandordinarylifeblog.wordpress