Het duurde maar liefst 37 jaar (!) voordat de ultra populaire Netflix serie ‘The Queen’s Gambit’ op het tv-scherm verscheen. Dit kwam omdat Hollywood niet dacht dat het publiek veel interesse zou hebben in een weeskind uit de jaren 1950 in Kentucky die tot ‘s werelds grootste schaker opgroeit. Het was hier ook niet zozeer het weesmeisje met haar drugsmisbruikprobleem dat het obstakel vormde. Het was het schaken: als één van de bekendste tafel spellen schijnbaar te technisch, te nerdy... te saai! Oef, hoe iedereen het allemaal zo bij het verkeerde eind kon hebben!



De schaakrenaissance 

Dankzij de populariteit van de tv-serie kan je het schaken nu wel aan de pandemische obsessie met bordspellen toevoegen. Sterker nog: de ‘Queen’s Gambit’ heeft heel eigenhandig een complete schaakrenaissance teweeggebracht! 



Hoewel schaken momenteel met een grote populariteit bekroond wordt, vooral door vrouwen en meisjes, zijn er echter zoveel meer manieren om aan tafel spellen mee te doen.



Bordspellen zijn weer cool! 

Alle fijne bordspellen zijn de laatste tijd enorm in populariteit gestegen. Oké, misschien komt het niet als een verrassing dat er het dankzij de lockdowns van het afgelopen jaar veel meer interesse in is ontstaan... maar om eerlijk te zijn begon dit al lang daarvoor: bordspellen zijn heel officieel weer bijzonder cool! 



De beste tafel spellen vermijden dan ook de valkuilen waardoor jij je tussen de beurten verveelt, of overgeleverd bent aan een willekeurige dobbelsteenworp als de beslisser van je succes of mislukking. 



Welnee, ze verstrekken jouw diverse strategieën om over na te denken, sociale elementen om van te profiteren, of zelfs gewoon fraaie spel componenten om mee te spelen.



Meer sociale interactie in persoon 

Eén van de belangrijkste redenen waarom al deze bordspellen zo behoorlijk omarmd worden, is dat veel mensen, nadat het internet jarenlang zoveel van onze sociale interactie heeft overgenomen, steeds meer op zoek zijn gegaan naar leuke manieren om persoonlijk tijd met iemand door te brengen, en tafel games zijn de perfecte excuus om jouw gezin of vrienden op één plek bij elkaar te krijgen. 



Bordspellen creëren zo dan ook een prachtige gedeelde activiteit en een interesse daarin van alle familieleden van welke leeftijd dan ook... en het zijn daarnaast ook nog eens perfecte geschenken!



Moordend of licht concurrerend... 

Maar zoals dat met alles het geval is, zijn sommige tafel spellen beter geschikt voor bepaalde type individuen of groepen dan andere! Sommige zijn behoorlijk moordend (gelukkig alleen aan tafel) en concurrerender, terwijl andere meer een lichte entertainment bieden en coöperatief zijn. Sommige duren vrij kort qua spel en zijn eenvoudig te spelen, terwijl andere lang duren en ingewikkeld (of zelfs gecompliceerd) zijn. 



De beste bord- of tafel spellen voor gezinnen kunnen bijvoorbeeld games zijn die personen van verschillende leeftijden met elkander kunnen spelen, en die niet zo competitief zijn dat ze uiteindelijk een grote ruzie of mini-oorlog thuis veroorzaken.



Sluwe plannen of een lachspel 

Omgekeerd wil je misschien met al je vrienden wel iets spelen dat uiterst competitief is en waarbij je al jouw sluwe plannen en misleidingen kunt uitspelen. Of misschien wil je gewoon een fijn spel voor een feestje, een spel die niet al teveel concentratie vereist en gegarandeerd iedereen aan het lachen maakt. 



Wat voor soort game je ook zoekt, je zou hiervoor zeker eens bij i-Mania in hun tafel spellen collectie kunnen kijken. Als was het enkel om de volgende ‘Queen Gambit’ maker te worden! 



Tafel spellen 



Bronnen: wsj, mercurynews & t3