We zijn allemaal wel eens moe. Meestal merken we dat aan ons lichaam: we gaan geeuwen, krijgen een zwaar hoofd of hebben last van prikkelende ogen, die maar moeilijk open willen blijven. Maar wist je dat er ook hele andere signalen zijn die kunnen wijzen op een slaap tekort?



Slaap je een keer wat minder, dan gaat jouw lichaam vanzelf protesteren. Jij weet dan dat je meer rust moet nemen en dat wanneer je dit doet, die moeheid vanzelf weer over gaat. Allemaal niet zo’n probleem. Maar wanneer je last hebt van een chronisch slaaptekort (en dus gedurende langere tijd slecht slaapt), dan geeft je lichaam niet meer de normale signalen door.



Jij beseft hierdoor niet hoe moe je eigenlijk bent zegt Joseph Ojile, medisch directeur van het Clayton Sleep Institute. En dat betekent volgens Joseph ook dat onze zelfbeoordeling ‘uitgeschakeld’ staat. We zijn niet langer in staat onszelf op de juiste manier te beoordelen. Gelukkig zijn er nog een aantal subtiele (en ietwat vreemde) tekenen die aangeven dat we nodig onder de wol moeten kruipen.



Je vertrouwt op clichés. Merk jij dat je tijdens alledaagse gesprekken terugvalt op uitspraken als ‘zo is het leven’ of ‘het is wat het is’, dan kan dit wijzen op een slaap tekort. Praat je onduidelijk of heb je vaak moeite met het vinden van de juiste woorden? Ook dat kan op slaaptekort duiden. Mensen met slaaptekort klinken vaak hetzelfde als wanneer ze dronken zijn.



Je bent humeurig. Kan je anders prima je geduld bewaren, maar schiet je nu bij het minste of geringste uit je slof? Daar is een reden voor. Kleine dingen die jou eerst niet interesseerde vind je (bij slaaptekort) opeens ontzettend irritant.



Je hebt last van ‘snackattacks’. Trek je voor de zoveelste keer de keukenkastjes open op zoek naar lekkers? Het zou op slaaptekort kunnen duiden. Slaaptekort zorgt er namelijk voor dat jouw honger maar niet kan worden verzadigd. Uit onderzoek blijkt dat korte slaapjes leiden tot een lager niveau van leptine (het hormoon dat je eetlust remt) en een hoger niveau van ghreline (het hormoon dat je eetlust stimuleert).



Je kan maar geen beslissingen maken. Een slechte nachtrust zorgt voor een verminderde bloedtoevoer naar de prefrontale cortex (het gebied van je hersenen dat verantwoordelijk is voor kritisch denken). In de amygdala (welke in verband staat met onze angstgevoelens) ontstaat juist hyperactiviteit. En dat leidt tot allerlei problemen met uitvoerende functies, zoals het nemen van beslissingen.



Ach nee toch: Je libido gaat omlaag... Ben jij écht moe, dan is er maar een ding dat je wilt doen in bed en dat is slapen. Onze seksdrive is op dat moment ver te zoeken. Bij mannen kan slaaptekort het testosteron niveau verlagen, waardoor de interesse in intimiteit vermindert.



We weten allemaal wel dat te weinig slapen ongezond is voor het lichaam en geest. Langdurig slecht slapen verhoogt de kans op allerlei ernstige verschijnselen. Redenen genoeg om een evenwichtige nachtrust hoog op jouw lijstje met goede gewoonten te plaatsen.



Dit alles geldt uiteraard ook voor jouw gadgets. Want zonder slaap zijn zij alsook snel uitgepufd en moeten uiteraard vervolgens lekker slaperig aan de lader om erna wederom zonder morren voor jou aan het werk te gaan.



i-Mania levert allerlei handige slaap (en ontwaak) artikelen om er zo voor te zorgen dat iedereen niet leeg voelend als een chagrijn maar heerlijk opgewekt door de dag komen!

De inhoud van deze tekst is grotendeels afkomstig van bedrock.nl