Leer is de huid van dieren, zoals koeien, varkens, geiten, kangoeroes, struisvogels, katten en honden. Vaak zijn deze echt lederen items niet echt nauwkeurig geëtiketteerd, dus weet je nooit echt waar (of van wie) ze afkomstig zijn. Slangen, alligators, krokodillen en andere reptielen worden daarnaast in de mode-industrie als iets ‘exotisch’ beschouwd, en werden vooral in het verleden gestroopt om hun huid voor handtassen, schoenen en andere items te gebruiken. 



Het meeste leer is overigens afkomstig van koeien, als het bijproduct van de vlees- en zuivelindustrie. Zoek als je niet echt leer wenst om het milieu te beschermen maar naar ‘veganistisch leer’ op de diverse kleding-, schoen- en accessoirelabels. Hoogwaardig diervrij leer wordt van veel verschillende materialen vervaardigd, waaronder niet-dierlijke microvezels, gerecycled nylon, polyurethaan (PU), et cetera.



De geschiedenis van exotisch leer 

In de jaren vijftig van de vorige eeuw raakten de modieuse vrouwen geobsedeerd door het dragen van een ‘mooie’ handtas, gemaakt van zwart kalf, krokodil of alligator leer. Tegenwoordig staat vooral het modehuis Hermes bekend om het gebruik van exotisch leer gemaakt van alligator, struisvogel en krokodil. Maar alsook Louis Vuitton maakt elk seizoen tassen van krokodillen- en alligatorleer om ermee over hun catwalk te wandelen. 



In 2018 kondigde Chanel aan dat ze vanwege ethische kwesties geen producten meer maken die van slangen, krokodillen, hagedissen en pijlstaartroggen zijn gemaakt. Sinds hun aankondiging is de verkoop van nagemaakte accessoires met krokodillenprint behoorlijk omhooggeschoten. 



En hoewel de tijger- en luipaardprint nog steeds populair zijn, voelen wij heel modieuze moderne mensen een meer subtielere benadering van dierenprints. De slangenprint is om deze reden op dit ogenblik erg in, want het voegt veelal een heel interessant patroon toe. 



Plus als bonus krijg je via i-Mania alle aantrekkingskracht van een slang zonder schuldgevoel, want dit is tenslotte een afdruk, niet de echte huid.... want de slangen, alligators, krokodillen plus andere reptielen die voor hun huid gedood worden, lijden enorm! Dus kies altijd voor een nepslang (geen tuinslang), nepkrokodil en andere diervriendelijke opties voor jouw mode-artikel om uitte kiezen.



De slangenhuid 

De gladde, schilferige huid van al die slangen die over onze aarde glijden, is een beeld dat mensen zowel met angst als fascinatie vervult. Wie had dan ook vroeger kunnen denken dat die schubben van een slang zichzelf zo maar zouden omvormen tot een grootschalige iconische look voor zowel mode- als interieurontwerpers? 



Hoewel het soms als een trend wordt beschouwd, is de slangenhuid eerder een tijdloze klassieker, in een dosis exotische stijl. Het zijn gedurfde uitingen van een persoonlijke stijl. Het biedt veelal een vleugje flair met een moderne en edgy look. 



De term ‘slangenhuid’ staat niet echt voor een specifieke soort, maar het meest populaire en meest voorkomende patroon is die van de python, cobra en de karung.



De krokodillenhuid 

De dikke, ruwe huid van een krokodil ziet eruit als een ondoordringbaar harnas. Maar de huid van de krokodil biedt in principe een heel delicaat tastgevoel dat tot de meest acute in het dierenrijk behoort. 



Onderzoekers ontdekten dat de kleine, gevlekte bultjes die de huid van krokodillen en alligators bedekken, boordevol zenuwuiteinden zitten die buitengewoon gevoelig voor druk en trillingen zijn. Nog gevoeliger dan de menselijke vingertoppen! 



De krokodillenhuid is in de mode ook een gewild item, maar vanwege de zeldzaamheid en de hoge productiekosten die ergemoeid zijn met het maken van krokodillenhuiden, is krokodillenleer extreem duur. In plaats van echte alligators en krokodillen te gebruiken, hebben veel merken daarom voor de goedkopere optie gekozen: hun eigen reptielenprinten maken.



Een nephuidje als fraaie mode-accessoire 

Mock croc, of nepleer met een krokodillenprint, wordt veelal gefabriceerd met een machine die een stempel aanbrengt en vervolgens superhard drukt totdat er een indruk op het nepleer is, waardoor het eruitziet en soms zelfs aanvoelt als de huid van een reptiel. 



Dit creëert een unieke en mooie textuur met de diepte en rijkdom van een echte reptielenhuid, maar in plaats daarvan gemaakt van ander (kunst-) leer. De nep of niet-lederen items met bijvoorbeeld krokodillentextuur worden overigens steeds moeilijker te identificeren, omdat veel van hen zelfs gemaakt zijn met mallen van echte krokodillen- of alligatorhuiden. 



Ben jij ook op zoek naar een ander huidje voor je mobieltje of misschien jezelf? Kijk dan eens naar alle interessante dierenprint accessoires en mode-artikelen van i-Mania in een krokodillen-, slangen-, of koeienhuid



SKINS

Bronnen: o.a. harpersbazaar, peta, coffeeandhandbags, scientificamerican