Laat snurken jouw relatie en/of goede nachtrust niet verpesten. Maak van de snurk dus geen schurk, maar ontdek hier bij i-Mania wat het snurken veroorzaakt en hoe jij het (soms) kunt verminderen of genezen.



Wat veroorzaakt het snurken? 

Bijna iedereen snurkt af en toe, en het is dan ook in de meeste gevallen niet iets om je direct zorgen over te hoeven maken. Snurken gebeurt wanneer jij tijdens de slaap de lucht niet vrij door jouw neus en keel kunt bewegen. 



Hierdoor gaan de omliggende weefsels trillen, wat het bekende snurk of ‘nachtelijke bomenzagen’ geluid produceert. Mensen die snurken, hebben vaak te veel keel- en neusweefsel of ‘slappe’ weefsels die sneller gaan trillen. De positie van jouw tong kan eveneens een soepele ademhaling in de weg staan. 



Als jij ‘s nachts regelmatig snurkt, kan dit de kwaliteit van jouw slaap verstoren, wat leidt tot vermoeidheid overdag, prikkelbaarheid en verhoogde gezondheidsproblemen. En als jouw snurken je partner wakker houdt, dan kan dit tevens grote relatieproblemen veroorzaken. 



Gelukkig is het slapen in aparte slaapkamers niet de enige remedie tegen snurken. Er zijn veel effectieve oplossingen die jou als zowel je partner kunnen helpen om ‘s nachts beter te slapen en op deze wijze mogelijke relatieproblemen te overwinnen die veroorzaakt kunnen zijn door één persoon die snurkt. 



Omdat ieder individu om een andere reden snurkt, is het belangrijk om de oorzaken achter het snurken te begrijpen. Als je daarna eenmaal begrijpt waarom jij snurkt, kan je de juiste oplossingen proberen te vinden voor een stillere en diepere slaap. Dit voor zowel jouzelf als je partner.



Veel voorkomende oorzaken van snurken 

Het is de leeftijd. Als je de middelbare leeftijd bereikt, wordt jouw keel smaller en neemt de spierspanning in je keel af. Hoewel je er niets aan kan doen ouder te worden, kunnen veranderingen in jouw levensstijl, nieuwe bedtijdroutines en keeloefeningen allemaal meehelpen om het snurken te voorkomen. 



Het is overgewicht hebben of uit vorm zijn. Vetweefsel en een slechte spierspanning dragen bij tot snurken. Zelfs wanneer jij als geheel geen overgewicht hebt, kan het hebben van wat overgewicht net om jouw nek of keel snurken veroorzaken. Trainen en afvallen kan soms al voldoende zijn om jouw snurken dan te beëindigen. 



Het is de manier waarop je gebouwd bent. Mannen hebben smallere luchtdoorgangen dan vrouwen en hebben dus meer kans om te snurken. Een smalle keel, een gespleten gehemelte, vergrote adenoïden en andere fysieke kenmerken die aan snurken bijdragen zijn vaak erfelijk. Ook hier zullen de juiste veranderingen in levensstijl, bedtijdroutines en keeloefeningen helpen. 



Het zijn nasale en sinusproblemen. Verstopte luchtwegen of een verstopte neus bemoeilijkt de inademing en creërt een vacuüm in de keel, wat tot snurken leidt. 



Het is de alcohol, het roken en medicijnen. Alcoholgebruik, roken en bepaalde medicijnen, zoals kalmerende middelen kunnen de spierontspanning vergroten, wat leidt tot meer snurken. 



Het is de slaaphouding. Plat op je rug slapen zorgt ervoor dat het vlees van jouw keel flink ontspant en zo de luchtweg blokkeert. Het veranderen van je slaaphouding naar een zijligging kan dus direct al helpen! 



Je zou daarnaast ook eens kunnen kijken naar een anti-snurk-tool van i-Mania. Want een anti-snurk mondtoestel kan soms ook heel wat bos besparen die er anders omgezaagd... eh ik bedoel gesnurkt wordt! Dat is niet alleen een handig idee voor het welbevinden van jouzelf, maar bespaart ook het milieu! Althans die bij jou in de slaapkamer of in het algemeen bij je thuis! 



snurk