Nog eens 10 drukke mobiele jaren!We zitten al een aantal maanden in het 2020 decennium en als je dan naar de ontwikkeling van de smartphones en de daarbij behorende technologie van laatste 10 jaar kijkt, dan is deze niet alleen heel interessant gebleken maar tevens behoorlijk bruikbaar. 



Maar hoe zit het met de toekomst van de mobiele telefoons en de technologische vooruitgang die het nog kan brengen? Met andere woorden: hoe kunnen de smartphones van nu in de komende 10 jaar veranderen? 



De smartphones zullen zeker van nature evolueren, en er bestaan bepaalde mogelijkheden waar consumenten wellicht om staan te popelen, om zo nog steeds al die extra en handige functies met hun bijkomende kosten te rechtvaardigen.



De opvouwbare smartphones in de toekomst 

De opvouwbare smartphones kwamen vorig jaar al een beetje in de belangstelling, en zullen alleen maar populairder worden naarmate er hier meer apparaten van op de markt komen. 



Maar zullen wij tegen 2029 allemaal een opvouwbare telefoon hebben? Nou, dat hangt er natuurlijk van af hoe telefoonmakers de komende jaren zullen navigeren. Op dit moment worden de opvouwbare telefoons grotendeels als interessante gimmicks beschouwd. Dit komt vooral door de hoge prijzen, en alsook omdat er nog niet echt software is ontwikkeld die absoluut het meeste uit deze vormfactor haalt. 



Maar als er de komende jaren voldoende opvouwbare smartphones komen die wel betaalbaar zijn en, wat nog belangrijker is, wel in de belangrijkste functies ervoor zullen voorzien, dan zullen de meeste mensen vast wel aan de opvouwbare telefoontrend meedoen.



Zullen 5G en 6G populair zijn? 

5G is al in verschillende landen op de markt, hoewel het nog afwachten is hoe lang het duurt voordat heel veel mensen van deze technologie gebruik zullen maken. In de komende jaren zullen er zeker meer 5G telefoons en minder 4G handsets gelanceered worden, tot het moment waarop het ‘normaal’ is om een ​​5G mobieltje in je zak te hebben. 



Tegen het einde van het decennium zouden we zelfs 6G kunnen zien (Donald Trump had dit zelfs al geëist!), maar we zullen in de komende jaren moeten bekijken hoeveel mensen de 5G standaard zullen gaan gebruiken en of we (volgens de standaard gebruikers) echt nog wel snellere verbindingen nodig hebben...



Vaarwel smartphone poorten 

Veel mobieltjes laten de 3.5 mm koptelefoonaansluiting tegenwoordig al zitten, en die aansluitingen zullen tegen 2030 zeker tot het verleden behoren, en het zou zelfs een verrassing zijn als er in 2030 zonder meer nog een connector op een smartphone zit. 



Naarmate steeds meer gebruikers naar draadloze koptelefoons overstappen, zullen er over 10 jaar, na jaren van vooruitgang in de Bluetooth technologie, nog maar weinig mensen zijn die überhaupt naar een bedrade hoofdtelefoon grijpen. 



De toekomstige aanwezigheid van een USB poort is ook onzeker. Er bestaan al enkele mobieltjes zonder poorten (en zelfs knoppen), aangezien deze handsets op draadloos opladen kunnen vertrouwen om ze op te laden en over WiFi, mobiele data of NFC opties beschikken om informatie en bestanden naar een computer te verzenden. 



Naarmate de draadloze opladers populairder worden en nog sneller in gebruik, zouden deze ‘portless’ smartphones in 2030 wellicht de nieuwe norm kunnen zijn!



Nog meer camera’s achterop? 

Hoewel je in eerste instantie zou kunnen denken dat de toekomst nog veel smartphone camera’s zal brengen, is dit misschien niet het geval: want er zijn maar zoveel verschillende mogelijke lenzen, dus zouden we al snel een punt kunt bereiken waarop het toevoegen van meer lenzen essentieel niets meer toevoegt. 



De echte verandering zal waarschijnlijk in het aantal megapixels te verwachten zijn. De hoogste resolutie in een smartphone is op dit moment 108 megapixels. 



Wetenschappers hebben geschat dat het menselijk oog ongeveer 576 megapixels waarneemt, maar dat veronderstelt dan wel een perfect zicht met een foto of zo direct naast jouw gezicht. Mensen hebben dus geen camera’s met een ongelooflijk hoog aantal megapixels nodig. 



Dus zal de vooruitgang in het aantal megapixels in 2030 vrijwel zeker plaatsvinden, in plaats van het aantal camera’s aan de achterzijde. 



Tot 2030 heb jij zodoende nog voldoende tijd om te genieten van jouw huidige telefoon, de toekomstige smartphones, plus alle fijne accessoires van i-Mania om deze heerlijk te pimpen, snel op te laden en heel fijn te beschermen. 



SMARTPHONES

 

Bron: techradar