Veel mensen zijn trots op hun (moes-) tuin of tuinen. Zij zijn diegenen die over fijne groene vingers beschikken, terwijl deze tuiniers daarnaast volop genieten van de geur van verse bloemen of de oogst die geplant is.



Door bloemen en/of groenten te planten, kan jij prachtig overvloedige boeketten en heerlijk smakende oogsten op jouw eettafel toveren. Maar al dit gezonde tuinieren brengt eveneens verrassende gezondheidsvoordelen met zich mee!



Goed voor je eigenwaarde

Tuinieren kan namelijk een prettig gevoel van eigenwaarde opbouwen. Misschien denk je namelijk dat jij niet met groene vingers bent geboren, maar na al het bewerken, planten, verzorgen en oogsten van planten, zie je wellicht een ander versie van jouzelf in de spiegel: een persoon die zeker dingen kan laten groeien en een beetje meer in harmonie is met deze aarde waarop we leven.



Tuinieren is goed voor je hart 

Al dat graven, planten en wieden verbrandt calorieën en versterkt je hart. Het is soms hard werken als je tuiniert, maar dit levert zo direct cardiovasculaire voordelen op!



Tuinieren vermindert stress 

Tuinieren kan de symptomen van depressie en angst helpen verminderen, want tuinieren geeft jou de kans om je ergens anders op te concentreren en jouw geest specifiek aan het werk te zetten met een doel plus een taak voor ogen. In plaats van doemdenken, dus gewoon prettig te kijken naar dingen die gaan groeien en bloeien.



Tuinieren kan je gelukkig maken 

Vuil onder je nagels krijgen tijdens het graven in de grond kan je behoorlijk gelukkig maken. Het inademen van M. vaccae, een gezonde bacterie die in de bodem leeft, kan zelfs het serotoninegehalte verhogen. Je weet wel: dat happy makende chemische stofje!



Tuinieren kan jouw handkracht verbeteren 

Al dat graven, planten en trekken doet meer dan planten produceren. Tuinieren zal tevens je handkracht vergroten. Wat een geweldige manier om je handen en vingers zo lang als het kan zo sterk mogelijk te houden.



Tuinieren is goed voor het hele gezin 

Tuinieren kan een solo activiteit zijn of een unieke gelegenheid om een ​​band met je familie en vrienden op te bouwen. Het fijne geval dat tuinieren biedt, is zeker geweldig om met dierbaren te delen. Tuinieren biedt daarnaast speciale voordelen voor kinderen met zich mee. Vroege blootstelling aan tuingrond is namelijk in verband gebracht met het verminderen van onder meer allergieën en auto-immuunziekten. 



Tuinieren kan je een vitamine D boost geven 

Een gezonde dosis vitamine D verhoogt je calciumgehalte, wat jouw botten en immuunsysteem ten goede komt. Blootstelling aan zonlicht helpt de wat oudere volwassenen om voldoende vitamine D binnen te krijgen. Maar vergeet ook zeker niet wat zonnebrandcrème te gebruiken. 



Zo zie je maar weer: tuinieren is niet alleen een effectieve vorm van training, maar het kan evenzo jouw mentale gezondheid ten goede komen. Tuinieren hoeft niet langer als een karwei te worden beschouwd, maar met de juiste i-Mania gardening tools eerder als een investering in jouw gezondheid en welzijn.



gardening tools