Het is reeds 70 jaar geleden dat de bikini in de modescène kwam opduiken, iets wat toendertijd een behoorlijke reactie veroorzaakte. Het was een schande dat zoiets kon bestaan!



Zondig!

Het Vaticaan dacht dat het zondig was. Het was verboden in Spanje, Italië, Portugal, Australië en België.



Het onthullen van de blote navel van een vrouw veroorzaakte heel wat opschudding. En we hebben hier een Fransman om te bedanken ... eh, eigenlijk twee Fransen.



Maar de tijden  veranderden. Veranderende sociale denkwijzen en waarden, toenemende zelfstandigheid voor vrouwen, plus de opkomst van de zogenaamde ‘leisure class’ zouden vervolgens al snel leiden tot de acceptatie van meer onthullende badkleding.



Le bikini

Het zou heel wat mensen kunnen verbazen om te melden dat het woord ‘bikini’ in gebruik genomen werd door Louis Réard vanaf de Bikini Atoll in de Stille Oceaan, alwaar de allereerste atoombomtest werd uitgevoerd op 1 juli 1946 en alwaar daarna nog 22 atoombommen werden ontploft.



Drie weken alvorens de bikini zijn debuut maakte had een andere Fransman genaamd Jacques Heim reeds ‘s werelds kleinste zwempak aangekondigd als een zwempakje genaamd ‘Atome’. Maar het tweedelige mode stukje werd al snel overgenomen door ‘le bikini’.



Die nucleaire woord toespelingen lijken misschien ietwat vreemd, maar mooie vrouwen werden in de jaren veertig ‘bombshells’ genoemd!



De navel

Uiteindelijk ging allemaal over het onthullen van de navel. Hollywood’s vintage filmdecreetnormen, welke bekend stonden als de Hays-productiecodes, verboden navels op het bioscoopscherm. Tijdschriften hadden alsook hun eigen verbod op navelstaren en sommige namen vervolgens hun toevlucht tot het te airbrushen.



Dit was dan ook de reden dat veel van de eerste bikini’s hoog genoeg waren om die ‘gesensureerde’ navel te bedekken.



Réard vertelde de wereld vervolgens dat een tweedelig pakje geen echte bikini was ‘tenzij het door een trouwring kon worden getrokken!” Het ging allemaal om het zo weinig mogelijk te omhullen. Réard had daarbij niet kunnen indenken hoe klein hun krappe toekomstige uitvoeringen zouden zijn!



Nadat de Zweedse Kiki Håkansson in 1951 als eerste Miss World in een bikini werd gekroond, noemde paus Pius XII deze mode zondig. Morele afkeuring, vaak gevoed door religieuze overtuigingen, biedt aanvankelijk een afschrikmiddel voor brede acceptatie.



Bikini’s werden vervolgens wereldwijd verbannen van schoonheidswedstrijden. Het was pas in 1977 dat de Miss America verkiezing weer tweedelige zwemkleding toestond voor zijn deelnemers.



God created woman

De 17-jarige Brigitte Bardot verscheen in de Franse film ‘Manina, the Girl in the Bikini’ uit 1952 als één van de eerste dames die in een film de bikini droeg. De jonge actrice maakte daarna haar debuut op het 6e Internationale Filmfestival van Cannes in 1953 en verscheen daar alsook in een bikini. Ze was daarna zo populair dat ze opnieuw een bikini droeg in de film ‘And God Created Woman’ uit 1956.



Bardot, gekleed in bikini, was een doorbraak in het populair maken van deze badkleding in Europa, maar in de VS duurde dit allemaal wat langer...



Ursula Andress maakte in 1963 als Honey Ryder een entree in de James Bond film ‘Dr. No’, die maar weinig andere Bond vrouwen erna konden evenaren. Ze kwam al lopend vanuit de oceaan in beeld in een witte bikini met als accessoire een mes op haar heup.



Dit is absoluut één van de allerbeste bikini momenten ooit in beeld gebracht en deze scène bepaalde de carrière van de actrice. Deze beroemde en felbegeerde bikini werd op een veiling in 2011 voor 61.500 dollars verkocht!



Mini pronkstuk

Hier bij i-Mania hoeft het allemaal niet zo duur hoor, voor wanneer je lekker in jouw bikini wilt schitteren! Want voor een perfect bikinilichaam, doe jij natuurlijk een i-Mania bikini op je body. Kijk zelf maar even wat voor fijne mini pronkstukjes wij hier allemaal voor jou beschikbaar hebben.

Naar een idee van cbsnews.com