Ben jij een hondenmens of kattenmens? Die vraag wordt vaak als dichotoom behandeld: als jij namelijk de stevigheid van een standvastige hond waardeert, dan kan je namelijk niet genieten van het kokette gezelschap van een kat.



Recente studies suggereren dat de mensheid sinds het stenen tijdperk door hun huisdiervoorkeuren had kunnen worden verdeeld. Evolutionair is de vraag echter verre van zwart-wit. Katten en honden horen namelijk bij elkaar, door een gemeenschappelijke voorouder die aan elkaar verwant is. Ze delen deze afkomst zelfs met een hele reeks andere dieren, zowel groot als klein.



De Carnivora

Onze geliefde huisdieren behoren namelijk tot de Carnivora groep. Deze groep bestaat uit beren, hyena’s, civetkatten, stinkdieren, dassen en meer, maar tevens water varianten zoals zeehonden, walrussen en zeeleeuwen. De naam van de groep is een beetje misleidend: want niet alle vleesetende zoogdieren maken deel uit van Carnivora, aangezien niet alle leden van de Carnivora groep van vlees houden.



De voorouders van Carnivora komen uit een groep dieren die miaciden worden genoemd en die ooit in Eurazië en Noord-Amerika leefden. Het waren kleine, langbenige wezens, een beetje als een boommarter, en voelden zich thuis in de bomen.



Maar er zit een kleine kern van waarheid in de kwestie van kat versus hond. Hoewel ze een gemeenschappelijke voorouder delen, zijn de Carnivora opgesplitst in twee vrij goed gedefinieerde groepen die over het algemeen hondachtig zijn, de caniformia en in het algemeen katachtig, de feliformia. Deze divisie kent diepe wortels, van zo ongeveer 43 miljoen jaar terug.



De verschillen tussen katten en honden

Maar wat zijn de verschillen? Waarom zijn katten er vaak tevreden mee om urenlang alleen gelaten te worden, terwijl honden constant naar je aandacht hunkeren? Welnu daar is wel het een en ander over te vertellen om dit iets beter te kunnen begrijpen.



Gedrag

Het is allereerst belangrijk om rekening te houden met hun natuurlijke omgeving. Jouw kat is bijvoorbeeld gewend om de eenzame jager te spelen, en vaak alleen een prooi te besluipen. De kat is hierdoor meer zelfvoorzienend.



Jouw hond daarentegen is een groepsdier, gewend aan het leven in het wild als onderdeel van een grotere groep. Dit betekent dat jouw hond zich veel gemakkelijker zal aanpassen aan veranderingen in zijn omgeving, zolang zijn roedel, diegenen met wie hij zich het prettigst voelt, ook meedoet. De aangeboren mentaliteit van jouw hond betekent idem dito dat hij gemakkelijker te trainen is dan jouw kat, omdat hij hunkert naar de aandacht van de roedel, en dan met name de roedelleider.



Lichamelijkheid

Jouw kat, als eenzame prooi stalker, zal van nature anders gebouwd zijn dan je hond, de roedel-georiënteerde jager. Katten worden, vanwege hun instinctieve verlangen om rustig te stalken en een keer dichterbij te springen, wat steviger gebouwd, met magere spieren die bedoeld zijn om te springen en naar een verbaasde vijand te grijpen. Hun bouw is dus gebouwd voor snelheid en behendigheid.



Die hond van je heeft daarentegen een bouw die veel minder bezorgd is over snelheid en behendigheid. In het wild zou jouw hond hebben vertrouwd op zijn vermogen om zijn prooi gedurende een lange tijd te ontlopen, om vervolgens plotseling zijn volgende maaltijd te vangen. Generatie na generatie gebruik te maken van deze jachtmethode heeft van jouw hond het topuithoudingsroofdier gemaakt, dat in staat is om prooien van alle soorten en maten in het wild te vangen.



Eetpatroon

De geschiedenis van jouw huisdieren heeft ook invloed gehad op hun dieet. Die kat van je is zonder uitzondering een strikte carnivoor. Vet vlees was de primaire manier van overleven van elke kat in het wild, en door de eeuwen heen zijn ze tot de dag van vandaag afhankelijk geworden van het hoge eiwitgehalte van een vleesverpakte maaltijd om topprestaties te leveren. Katten moeten ook vaker eten dan hun hondentegenhangers, zij het in kleinere hoeveelheden per maaltijd.



Jouw hond is daarentegen een alleseter. Net als jij kan jouw hond worden gevoed door vlees en planten. In ernstige overlevingssituaties kunnen honden zelfs volledig op een plantaardig dieet overgaan, hoewel ze zeker de voorkeur geven aan het eiwit van vlees.



Als laatste interessant feitje willen we nog graag melden dat de kat waarschijnlijk een veel beter geheugen heeft dan jouw hond. Katten kunnen sommige dingen tot zestien uur onthouden, vergeleken met het vijf minuten korte termijn geheugen bij een hond.



‘Hondenmensen’ en ‘kattenmensen’

Het lijkt erop dat er een oneindig argument is tussen bepaalde ‘hondenmensen’ en ‘kattenmensen’, wat op zichzelf nogal gek lijkt, aangezien de meesten onder ons het erover eens zijn dat zowel honden en katten allebei schattig zijn en ze beiden een goede imago van zijn baasje(s) kunnen stimuleren.



Wat jij hier ook van denkt, of wat er bij jou in huis ook op vier voeten rondloopt, i-Mania heeft zowel leuke accessoires voor de hond als kat om hun leven bij jou thuis nog aangenamer te maken.

hond