Miljoenen gamers hebben reeds talloze uren besteed aan het redden van prinsessen, het ontwijken van kogels en het uiteenspatten van Griekse monsters. Maar wat drijft ons om terug te blijven komen naar deze video game ervaringen?



Onderzoekers over de gehele wereld hebben tientallen jaren besteed aan het onderzoeken van de effecten van games op onze samenleving: hoe ze mogelijkerwijs geweld aan- of ontmoedigen, creativiteit inspireren of juist luiheid voeden.



Mensen vragen zichzelf echter zelden af waarom we games spelen. Wat drijft ons om muntjes te verzamelen, buitenaardse wezens te killen of de muren van oude graven te schalen tot drie uur ‘s nachts?



Psychologen en sociologen beginnen nu pas te begrijpen waarom het menselijk vermogen om te gamen zo krachtig is. Maar het ontrafelen van het mysterie achter dit verlangen kan meer doen dan ons helpen onze obsessie te begrijpen: het zou de maatschappij alsook op een krachtige manier kunnen hervormen en verbeteren.



Volgens de onderzoeker Scott Rigby zijn er drie onzichtbare behoeften die motiveren tot onze verslaving aan game plezier. We hebben volgens hem allemaal psychologische basisbehoeften.



De eerste van deze behoeften is een wens tot competentie, oftewel het verlangen om controle uit te oefenen of om beheersing in een situatie te voelen. Mensen voelen zich graag succesvol en willen het gevoel hebben dat ze groeien en vooruitgang boeken in hun kennis en prestaties. Een video game kan dit volop aanbieden!



De tweede psychologische behoefte is autonomie: het verlangen om ons onafhankelijk te voelen of een zekere mate van controle over onze acties te hebben. Deze behoefte doordringt bijna elk facet van onze cultuur. De drang naar autonomie is waarom mensen instinctief niet graag worden gemanipuleerd.



Om deze reden is opsluiting een straf en daarom voelen we een aangeboren drang om in opstand te komen tegen iedere vorm van slavernij. Deze behoefte verklaart alsook waarom games die hun spelers een schat aan vrije keuzes bieden (zoals The Elder Scrolls of Grand Theft Auto) zo populair zijn.



De laatste psychologische menselijke behoefte is verbondenheid. We willen allemaal graag voelen dat we belangrijk zijn voor anderen èn we willen het gevoel hebben dat we een belangrijke bijdrage leveren aan de samenleving.



In een onderzoek uit 2003 ontdekte de Medical School van de Universiteit van Massachusetts dat mensen met altruïstische neigingen over het algemeen een hoger niveau van mentale gezondheid en minder algemene stress in het leven hebben.



Bij correct gebruik hebben videogames het potentieel om ons de wereld door een andere bril te laten zien, om zo ervaringen te creëren die onze geest zowel cognitief als sociaal beïnvloeden, plus ons uiteindelijk te laten voelen als een actieve deelnemer in het vormgeven van onze persoonlijke bestemming.



Welnu, heb jij nou nog betere redenen nodig om een fijne video game te spelen?



Is het antwoord nee, kijk dan hier bij i-Mania naar game consoles en accessoires om jouw spelplezier te vergroten.

Lees hier het gehele gerelateerde artikel (in het Engels):

https://www.gameinformer.com/b/features/archive/2012/11/20/why-we-play-how-our-desire-for-games-shapes-our-world.aspx

]