Jippie! Het UEFA Euro 2020 toernooi begint bijna! 2020 (?!), maar is het niet al 2021 of ben ik nu al een beetje lichtelijk aan het dementeren? Jazeker het is het Euro 2020 toernooi in 2021, want vanwege de coronavirus pandemie werd het fameuze voetbal evenement naar deze zomer verplaatst. De groepsfase van het toernooi zal zoals het nu staat van 11 juni 2021 tot 24 juni 2021 plaatsvinden.



Een uniek toernooi 

Dit zal de 16e editie van het Europees kampioenschap voetbal zijn, 60 jaar na het allereerste toernooi in Frankrijk (1960). Het was al uniek dankzij de verlate aftrap, maar het zal evenzo voor de allereerste keer zijn dat het EK in meer dan twee landen tegelijk gespeeld wordt. 



In totaal zullen er namelijk 12 verschillende landen het toernooi van 2020 organiseren, waarvan de helft voor het eerst een groot internationaal toernooi (Wereldbeker, Europees kampioenschap) verwelkomt, namelijk: Azerbeidzjan, Denemarken, Ierland, Hongarije, Roemenië en Schotland.



Veel sterspelers en jonge talenten 

Er zullen 24 teams aan het Europees kampioenschap van 2020 deelnemen, waarbij Finland het enige land is dat zijn debuut zal maken in de competitie van de 20 andere landen die zich al gekwalificeerd hebben. 



Harry Kane, Cristiano Ronaldo, Kylian Mbappe en Manuel Neuer zijn enkele van de grote voetbal sterspelers die deze zomer waarschijnlijk zullen deelnemen, maar er zullen ongetwijfeld wat interessante wendingen volgen. 



Zeker is dat alle voetbalnaties die meedoen allemaal de kans hebben aangegrepen om enkele jonge talenten in hun selectie op te nemen. Volgens de sportskeeda website zijn dit de top vijf kanshebbers om de UEFA Euro 2020 te winnen.



5. Engeland 

Dankzij hun superieure ploegdiepte en aanvallende kwaliteit, verslaat Engeland het populaire voetballand Spanje nipt met de vijde plaats. De spits Harry Kane is één van de beste nummers 9 in de wereld, terwijl de aanvallers Jadon Sancho, Jack Grealish, Marcus Rashford en Raheem Sterling als enkele van de beste in hun respectievelijke competities worden beschouwd. 



Dit is dan ook misschien wel de beste generatie van voetbaltalent dat Engeland sinds tijden bezit en die nu aan het toernooi meedoet!



4. België 

België is één van de grote favorieten op Euro 2020. De manager Roberto Martinez zal waarschijnlijk met drie man achterin spelen, gezien het beperkte defensieve personeel van de Rode Duivels, iets wat vooral qua vleugelverdedigers het geval is. Maar vooraan in de spits was Romelu Lukaku van Inter Milan dit seizoen misschien wel de beste speler in de Italiaanse Serie A. 



Verder hoopt het Belgische team alsook dat Eden Hazard op tijd van zijn blessure herstelt en dat hij op Euro 2020 floreert. De goede prestaties van België in de UEFA Nations League zullen hen in ieder geval een winnende boost van vertrouwen geven.



3. Italië 

Italië heeft zich gelukkig voor Euro 2020 gekwalificeerd na het missen van de FIFA Wereldbeker 2018. Italië is één van de favorieten deze zomer. De voormalig Inter Milan en Manchester City baas Roberto Mancini heeft na Gian Piero Ventura stilletjes indrukwekkend werk als manager van Italië verricht. 



Het team bevat een onstuimige mix van jeugd en ervaring die de kern van het team vormt. De jonge talenten zoals Gianluigi Donnarumma, Moise Kean en Alessandro Bastoni zouden allemaal hun stempel op het Euro 2020 toernooi kunnen drukken.



2. Portugal 

De titelverdediger Portugal kan op dit moment bogen op een betere ploeg dan degene die de Euro 2016 won. Ruben Dias, de Manchester City ster, misschien wel de beste centrale verdediger ter wereld, zal naar verwachting naast Juventus uitblinker Cristiano Ronaldo aantreden, tezamen met de andere vedetten Bernardo Silva, Bruno Fernandes en Diogo Jota. 



De kracht en diepte van Portugal is indrukwekkend en terwijl Cristiano Ronaldo, zoals gewoonlijk, zijn team van voren zal proberen te leiden, zullen ze zeker tot de favorieten behoren om Euro 2020 te winnen!



1. Frankrijk 

De regerend wereldkampioen Frankrijk is de overweldigende favoriet om Euro 2020 te winnen, en terecht! Enkel als er iets onverwachts mocht gebeuren zou het Franse team de komende jaren op zijn minst het internationale toneel moeten kunnen domineren. De grote terugkeer van Karim Benzema van Real Madrid, één van de beste spitsen die er momenteel rondloopt, voegt nog wat extra kwaliteit toe aan een toch al fenomenale Franse aanval. 



De gebruikelijke sperspelers, die allemaal internationaal geroemd worden, waaronder Kylian Mbappe, Paul Pogba, Antoine Griezmann, Hugo Lloris en Raphael Varane, zullen allemaal aanwezig zijn!



De bal is rond 

Maar de bal is rond en je weet dus nooit wat er precies zal gebeuren. Het formaat van het toernooi zal echter hetzelfde zijn als die van de UEFA EURO 2016, waarbij de beste twee van elke groep naar de laatste 16 van de competitive doorgaan, evenals het beste derde team van alle groepen. 



Daarna volgt er een regelrechte knock-out om te bepalen wie de Europese kampioen wordt... en de finale van het EK 2020 wordt uiteindelijk in het Britse Wembley Stadium gespeeld. Dit zal de tweede keer na 1996 zijn dat deze locatie in Londen de finale van het toernooi organiseert.



“Elk nadeel heb zijn voordeel” 

En ook al staat Nederland hier stiekem niet in het favorietenlijstje, houd die Hollandse leeuwen zeker in de gaten, want je weet het maar nooit met Frenkie de Jong als vaste basisspeler en zijn kornuiten. De Oranjes stellen zich (waarschijnlijk) in een 4-2-3-1 systeem op, met De Jong als drijvende spil, vergelijkbaar met de rol die hij speelde bij Ajax en Nederland onder Koeman. 



En dat die Hollanders wellicht geen favoriet zijn, hoeft op zich volgens Cruiff of Van Hanegem geen probleem te zijn, want: “Elk nadeel heb zijn voordeel”. We wensen alle voetballiefhebbers dan ook zonder meer veel plezier toe!



VOETBAL

 

Bronnen: o.a. en.as, sportskeeda & barcauniversal