Je gebruikt ze elke dag, maar hoeveel denk je echt aan jouw tanden? Ze lijken misschien klein en eenvoudig, maar onder de oppervlakte zijn ze veel meer dan op het eerste gezicht lijkt. Voor de meeste mensen is het praten over tanden echter behoorlijk saai. Maar onze tanden zijn interessanter dan we denken. Laten we hier daarom eens enkele interessante feiten over je tanden bekijken.



Onze tanden onthullen ons meer dan we denken

Als een wetenschapper jouw tanden even kan afpakken, dan kunnen zij direct al een serieus aantal persoonlijke feiten over jou te weten komen. Zoals jouw leeftijd, je (goede of slechte) dieet, waar jij op deze planeet hebt geleefd, tekenen over je algemene welzijn en hoe mooi je glimlach zou zijn geweest!



Wie kon er nou vermoeden dat je zoveel van je tanden kan aflezen.



Jouw tanden zijn een uniek stel individuen

Melktanden of je volwassen tanden, het maakt niet uit: ze zijn net als vingerafdrukken allemaal uniek. Of misschien een beetje zoals sneeuwvlokjes, zijn geen twee tanden identiek. Elke tand die we hebben kent dan ook een unieke identiteit, vorm, maat, kleur et cetera. En tussen mensen variëren de tanden alsook enorm!



Hier zijn zo even een paar andere interessante feitjes over tanden en zo:

Een gemiddeld persoon brengt in totaal 38 dagen gedurende hun hele leven door met het poetsen van hun tanden. De gemiddelde persoon poetst slechts 45 tot 70 seconden per dag, de aanbevolen tijd is 2-3 minuten.



Als je rechtshandig bent, kauw jij je eten aan je rechterkant. Als je linkshandig bent, heb je de neiging om aan je linkerkant te kauwen. En houd je ook even schrap voor deze: gedurende je leven procuceert je mond ongeveer 21.000 liter aan speeksel... genoeg om een heel groot zwembad te vullen (is dat niet gek? Of gewoon jakkie!).



De blauwe vinvis is het grootste zoogdier op aarde, maar eet slechts kleine garnalen omdat hij geen tanden heeft. De krokodilvogel vliegt in de open mond van een krokodil en reinigt zo de tanden van de krokodil!



Tanden zijn de hardste substantie van je hele lichaam. Tandglazuur is een keihard mineraal! Als deze eenmaal schade heeft opgelopen, kan het glazuur niet meer teruggroeien of zichzelf genezen. Dus raden we jou echt wel af om jouw fraaie parelwitte tanden te gebruiken om bierflesjes te openen!



Goed voor je tanden zorgen

Of jij er nu wel of niet af en toe even goed aan denkt: tanden zijn een behoorlijk belangrijk onderdeel van je lichaam. Zonder jouw tanden zou je niet kunnen glimlachen, het voedsel waar jij absoluut van houdt niet kauwen of begrijpbaar met mensen praten.



Plus we weten ook allemaal wel dat als de tandarts jou ziet, je vertelt regelmatig jouw tanden te poetsen, en er verder goed voor te zorgen om jouw tanden gezond te laten blijven. Een glimlach is het beste wat jij met je kunt meedragen, dus het is belangrijk om goed voor je tanden te zorgen. i-Mania assisteert daarbij met allerlei tandvriendelijke accessoires!



tanden