Poppenhuizen bestaan al sinds de 16e eeuw en zijn tegenwoordig nog steeds geliefd bij zowel kinderen als volwassenen die graag een poppenhuis bouwen, aanpassen en ermee spelen. 



De poppenhuis verschijnt dan ook regelmatig op de populaire speelgoed verlanglijsten en is niet alleen één van de meest duurzame soorten kinderspeelgoed, maar is alsook populair bij volwassenen. Poppenhuizen zijn populair bij verzamelaars, ontwerpers en hobbyisten omdat ze namelijk een creatieve uitlaatklep voor hen bieden.



De obsessie voor kleine dingen 

Maar waarom zijn we zo geobsedeerd door het idee van de kleine dingen die heel gemakkelijk verloren kunnen worden, breken of ingeslikt worden door een even verward huisdier? 



De psychologie van de liefde van de samenleving voor poppenhuizen en miniaturen is intrigerend en gaat dan ook eeuwen terug. De poppenhuizen waren namelijk oorspronkelijk niet bedoeld als speelgoed: toen ze in de 17e eeuw in Duitsland en Nederland op het toneel verschenen, waren ze niet eens voor kinderen bedoeld. 



Veel van deze weelderige babyhuizen, zoals ze werden genoemd, zijn in musea terug te zien. Het waren speciale objecten voor de heel rijke volwassen vrouwen om op te vullen met waardevolle, dure creaties, en waren niet per se bedoeld om aangeraakt te worden. 



De eerste poppenhuizen hadden keukens, met pannen zo groot als je duim en koperen ketels, ontworpen als leerzame hulpmiddelen om kleine meisjes te laten zien hoe ze het huishouden moeten doen. Pas toen deze kleine meisjes vermoedelijk in opstand kwamen en er plezier mee begonnen te maken, werd het idee van zo’n miniatuurwoning pas echt een speelobject.



De populariteit van de poppenhuizen 

Maar waarom zijn de poppenhuizen dan ook nu nog steeds populair? Welnu, er zijn drie belangrijke redenen voor de aanhoudende populariteit van een poppenhuis: 



  • Ze bieden kinderen een kans op een fantasierijk spelelement in een wereld die voor hen gemakkelijk herkenbaar is en geven hen de kans om die wereld te begrijpen.

  • Ze bieden de volwassenen een mogelijke kans op escapisme en mindfulness door middel van een hobby waarbij elk aspect van een poppenhuis wordt gebouwd, ontworpen en ingericht.

  • Mensen zijn al door kleine dingen geobsedeerd sinds het eerste poppenhuis in de 16e eeuw gemaakt werd en volgens onderzoekers zijn we vastbesloten om van alles leuks en kleins te houden. Denk alleen maar aan de liefde voor puppies of kittens. 

Kinderen zullen trouwens altijd wel genieten van een fantasierijk spelelement en volwassenen zullen altijd van hun hobby's genieten, dus is het ook geen wonder dat de populariteit van poppenhuizen aanhoudt!



Het eindeloze plezier van verbeelding 

De kindertijd is een prachtige tijd waarin de verbeelding geen grenzen kent en bijna alles een kwestie van kinderlijke vreugde is. Dit is het moment waarop een poppenhuis een heel prachtig stuk speelgoed voor kinderen is dat meehelpt om allerlei waardevolle levenslessen aan een kind bij te brengen. 



Een poppenhuis is immers in feite een miniatuurversie van het echte (ouderlijke) huis, en je kind kan daarmee zelf de hele show runnen en zijn of haar eigen grappige, opwindende, enge of allerhande andere plotwendingen aan toevoegen. Je kunt als ouder ook bij jouw kind gaan zitten en hem of haar een beslissing te laten nemen. Dit kan een goede hechtingsoefening tussen jou en je kind zijn.



Ontwikkelen allerlei nuttige vaardigheden 

Spelen met een poppenhuis kan dus allerlei verschillende nuttige vaardigheden bij een kind ontwikkelen. De hele inrichting van een huis helpt zondermeer om de sociale vaardigheden van een ​​kind te ontwikkelen. Een poppenhuis is ook goed voor kinderen om de fijne motoriek van te verbeteren. 



Plus een poppenhuis kan de woordenschat van een kind verbeteren door hen vertrouwd te maken met de verschillende dagelijkse huishoudelijke artikelen en activiteiten. Daarnaast leert hij of zij alsook over maten, kleuren, vormen en nog veel meer door enkel maar met een poppenhuis te spelen. 



En afgezien van dit alles zijn er ook nog andere intellectuele, emotionele en sociale vaardigheden die dit prachtige type speelgoed een kind allemaal kan leren. 



Een poppenhuis is tijdloos en zal ook altijd wel één van de beste speeltjes zijn voor kleine meisjes (en jongens natuurlijk), of voor al die volwassenen die nog steeds door al dit snoezige kleine spul geobserdeerd zijn. i-Mania levert allerlei artikelen voor een poppenhuis, misschien hier nog iets schattigs tussen voor jouw poppenhuis en/of die voor jouw kind. 



POPPENHUIS



Bronnen: o.a. bustle, minimodelworld, flipkart