‘De winter komt eraan’ (in het Engels: ‘winter is coming’) is het motto van House Stark, één van de grote huizen van Westeros. Je weet wel, die in de beroemde of beruchte tv-serie ‘Game of Thrones’. 



De betekenis achter deze woorden is een waarschuwing en constante waakzaamheid. Plus een tweede betekenis is dat de Starks zelf poëtisch de winter uitbeelden en dat dit een intimiderend motto zou moeten zijn voor de vijanden van House Stark. 



Gelukkig hebben wij in onze eigentijdse en moderne maatschappij in de lage landen weinig met alle barbaarse gruwelijkheden te maken die in Game of Thrones tentoongesteld wordt. Maar laten we eerlijk zijn: die winter komt er wel degelijk aan! 



Sommige delen van het land zijn alweer bedekt met een fraai winters dek van witte sneeuw, dus is het beste wat iedereen kan doen: hier goed op voorbereid te zijn. Dus dat betekent dat je:



Goed warm moet blijven 

Houd je huid daarom bij de koude temperaturen goed bedekt en draag een muts of zo om de warmte beter vast te houden. Kleed je tevens optimaal in laagjes kleding aan. Een wind- en waterdichte buitenjas houdt je uiteraard droog en de zweetafvoerende binnenlagen houden je extra warm. 



Wanten zijn veelal effectiever dan handschoenen als je voor een langere tijd buiten bent. En waterdicht schoeisel plus warme sokken beschermen je voeten in koude en vochtige omstandigheden. Een dik profiel op de schoenen of laarzen zorgt uiteraard voor wat extra stabiliteit op gladde oppervlakken.



Uitglijden en vallen moet voorkomen 

Vervelende valblessures komen veel vaker in de winter voor als gevolg van vorst, sneeuw of ijs waardoor er gladde oppervlakken ontstaan. Je kunt blessures helpen voorkomen door waakzaam te zijn door het verwijderen van sneeuw en het gebruik van ijsverwijderingsmiddelen op looppaden, trappen en parkeerplaatsen. 



Draag weergeschikt schoeisel dat warmte en vooral grip biedt. Plus let natuurlijk op de grond waarop je loopt. Beweeg je langzaam en let op mogelijk ijs of andere gladde oppervlakken. 



Veilig in de winter moet rijden 

Beperk het rijden tijdens extreme kou of tijdens eventuele winterstormen. Er komen vaker ongelukken voor bij ijskoud weer, waardoor jij alsook een groter risico op letsel loopt. 



Het winterklaar maken van je auto is een must voor een optimale zichtbaarheid en prestaties in ijzige en/of sneeuwachtige weersomstandigheden. Zorg ervoor dat de wisserbladen, koplampen en antivriesvloeistof goed onderhouden worden. En gebruik uiteraard een ijs krabber



Zorg daarnaast bij slecht winterweer, met ijzige of natte omstandigheden, voor minstens drie keer meer ruimte dan normaal wordt aanbevolen tussen jou en de auto voor je, en rijd eveneens met een lagere snelheid. Wees vooral voorzichtig op bruggen, viaducten en zelden bereden wegen waar je eerder gladheid kunt tegenkomen. 



Gebruik ook geen cruise control op gladde wegen. Het is namelijk belangrijk te allen tijde een persoonlijke controle over het voertuig te behouden voor een snellere reactie in onvoorspelbare omstandigheden. 



Rem voorzichtig in ijzige of natte omstandigheden om slippen te voorkomen, ook als jouw auto over ABS beschikt. Laat de rem los als de wielen beginnen te blokkeren. 



Maar al met al wil i-Mania graag dat je waakzaam, warm en veilig blijft! We wensen jou verder een fijne en gezellige winter toe, met eventueel Games of Thrones of de buis of iets wat ietwat meer hartverwarmend is! 

OUTDOOR SPORTS HATS KNITTED HAT

Bron: aus