In deel 1 van de vergelijking van smartphones en hun besturingssystemen hadden we het over enkele verschillen tussen Apple’s iOS en de Android systemen van Samsung, LG, Sony etcetera. In dit tweede deel in de ‘battle tussen de systemen’ gaan we in op nog wat andere verschillen.



Batterijduur 

Voor veel smartphone bezitters is de levensduur van de batterij een enorme factor. Het is moeilijk om de twee platforms te vergelijken, omdat er geen algemene hardware is.



Er zou beweerd kunnen worden dat Apple’s iOS geoptimaliseerd is om per mAh-rating het maximale uit de batterij te persen, maar jij kan daarentegen een Android apparaat aanschaffen met een veel grotere batterij die die iPhone gemakkelijk zal overleven qua batterijduur.



Zowel Android als iOS stellen jou in staat om het gebruik van je batterij in één oogopslag te zien, zelfs opgesplitst per app, maar enkel Android geeft een schatting van de resterende gebruiksduur van de batterij.



Beide bieden energiebesparende modi waarmee je de levensduur van jouw batterij verlengen kan. De prestaties, connectiviteit en andere functies voor het verminderen van het energie gebruik is over het algemeen beter instelbaar op Android.



Opladen 

Voor een gelange tijd had Android een voordeel in de laadafdeling, omdat veel Android telefoons over snel oplaadmogelijkheden en draadloos opladen beschikten. De iPhone 8, 8 Plus en iPhone X van Apple hebben inmiddels ook de mogelijkheid van draadloos opladen & snelladen overgenomen en alle nieuwere iPhones ondersteunen zelfs beide.



Het is wel vermeldenswaard dat je de snellaadadapter bij een Apple mobiel apart moet aanschaffen, terwijl deze meestal al standaard wordt meegeleverd in de doos van een Android telefoon.



Updates 

Apple’s iOS biedt consistente en tijdige software-updates plus beveiligingspatches. Indien jij diezelfde ervaring op Android wenst, zou je één van de Pixel telefoons van Google kunnen overwegen. Maar ook de Xiaomi telefoons doen het goed als het gaat om het leveren van regelmatige updates!



Bijna 80 procent van alle iOS apparaten gebruiken momenteel de allernieuwste versie. Aan de andere kant is er niet bekend hoeveel Android apparaten de nieuwste Android 9.0 Pie gebruiken, maar het is een heel klein percentage van het totaal. Dus als jij de nieuwste functies, bugfixes en beveiligingsupdates wilt, overweeg dan in eerste instantie iOS.



Aanpasbaarheid 

Dit is altijd één van de sterke punten van Android geweest. Jij kan jouw telefoon heel eenvoudig aanpassen: Je kunt de gewenste lay-out instellen op je startscherm, widgets en snelkoppelingen toevoegen en zelfs de gehele gebruikersinterface wijzigen met opstartprogramma’s.



Je kan achtergronden instellen in iOS en er is beperkte ondersteuning voor widgets, maar je hebt absoluut niet hetzelfde niveau van vrijheid als bij Android. Dus wanneer je het leuk vindt om hiermee te sleutelen of als jij een echt unieke, gepersonaliseerde look wenst voor jouw startscherm, dan is Android echt wel hét platform voor jou.



Voor welk systeem je ook kiest, hier bij i-Mania kan jij altijd jouw smartphone met een uniek hoesje je eigen maken!

PS. Lees hier het hele verhaal (in het Engels): https://www.digitaltrends.com/mobile/android-vs-ios/