Nog een maand en dan is het Halloween. Halloween is een feestdag die elk jaar weer op 31 oktober wordt gevierd. Deze traditie is via het oude Keltische festival Samhain ontstaan, toen de mensen allerlei vreugdevuren aanstaken en kostuums droegen om vervelende geesten af te weren. 



In de achtste eeuw wees paus Gregorius III 1 november aan als een tijd om alle heiligen te eren. Al snel nam Allerheiligen enkele van de tradities van Samhain over. De avond ervoor stond namelijk bekend als All Hallows Eve, wat later tot Halloween omgedoopt werd. 



In de loop van de tijd evolueerde deze Halloween avond naar een dag vol activiteiten zoals het ‘trick-or-treat-en’, uitgesneden pompoenen met gezichten, feestelijke bijeenkomsten, een kostuum verkleedpartij plus het eten van allerlei lekkernijen. 



Zoals reeds vermeld is de jaarlijkse traditie om op 31 oktober Halloween te vieren begonnen met het oude Keltische festival genaamd Samhain. Samhain markeerde het einde van het oogstseizoen plus het begin van de winter of het ‘donkere deel’ van het jaar. Deze donkere en koude periode zou daarbij ook in verband worden gebracht worden met de menselijke dood.



‘Iets geestigs...’ 

De Kelten leefden bijna 2000 jaar geleden in Ierland, het Verenigd Koninkrijk en Noord-Frankrijk. Zij geloofden dat deze donkere tijd van het jaar voor zowel voor de levenden als voor de doden was wanneer de scheidslijnen tussen deze beide werelden dan vervagen. 



Dus terwijl Samhain werd gevierd, geloofde men dat de doden dan naar de aarde terugkeerden en door het land zwierven op zoek naar ... jawel: een lichaam om te grijpen... of wraak of iets anders daaraan verbonden! 



De Kelten geloofden dat deze geesten op zouden staan ​​om allerlei onheil te veroorzaken en gewassen te vernietigen, iets wat destijds schijnbaar een groot probleem was.



De toekomst voorspellen 

Terwijl deze geesten door het land zwierven en de groenten ontwortelden, geloofden de Kelten alsmede dat als er geesten in de buurt waren, er de mogelijkheid voor druïden of Keltische priesters bestond om iemands toekomst te kunnen voorspellen. 



Omdat de omstandigheden in die tijd zo onvoorspelbaar waren, was dit geloof zelfs van een fundamenteel belang voor de mensen om hen te verzekeren dat ze op het goede spoor zaten en een gelukkig en gezond leven zouden leiden. 



De druïden zouden in deze tijd grote vreugdevuren bouwen om allerhande gewassen te verbranden en om dieren (slik!) aan de Keltische goden te offeren. Ter voorbereiding hiervan droeg iedereen dan kostuums bestaande uit hoofden en vellen, terwijl ze natuurlijk tegelijkertijd de toekomst van hun buurman of –vrouw probeerden te voorspellen. 



Zodra dit ritueel voorbij was, staken de Kelten vervolgens hun haardvuren weer aan om zich erna optimaal op het komende winterseizoen voor te bereiden.



Spookachtige attracties... en meer! 

Als jij ook van Halloween houdt met al haar spookachtige attracties, het uithalen van schrikwekkende grappen, of enge verhalen vertellen plus horrorfilms kijken, dan zou je natuurlijk ook wel even op de i-Mania website willen bekijken wat voor fraaie artikelen er hier allemaal voor Halloween beschikbaar zijn. 



HALLOWEEN



Bronnen: o.a. history & filmdaily