De allereerste persoon die een Rubik kubus oploste, heeft een maand lang geworsteld om hem te ontcijferen. Het was de maker van de unieke kubus, een bescheiden Hongaarse architectuurprofessor genaamd Erno Rubik. Toen hij in 1974 de speelgoed puzzel kubus uitvond, wist hij niet zeker of hij ooit zou kunnen worden opgelost.



Alle mogelijke combinaties 

Wiskundigen berekenden erna dat er 43.252.003.274.489.856.000 manieren zijn om al deze vierkanten te rangschikken, maar slechts één van die combinaties is correct. 



Toen Rubik het eindelijk toch deed, na weken van frustratie, werd hij overmand door ‘een groot gevoel van voldoening en totale opluchting’. Als hij echter decennia later op deze persoonlijke gebeurtenis terugkijkt, realiseert hij zich al snel dat de nieuwe generatie ‘speedcubers’, zoals Yusheng Du uit China die in 2018 het wereldrecord van 3,47 seconden vestigde, hier misschien niet zo heel veel van onder de indruk zijn.



De ‘cubers’ 

Alle moderne en jonge kubus puzzelaars staan bekend als ‘cubers’... iets wat weer eens wat anders is dan ‘pubers’. Zij voelen zich vooral tot de schijnbare eenvoud van de Rubik speelgoed puzzel aangetrokken en zijn vaak behoorlijk bedreven in het ontdekken van de patronen, waarbij ze de blokjes algoritmen noemen, die nodig zijn om de kubus op te lossen. 



Al sinds 2003 worden de snelheidsrecords voor het oplossen van de Rubik kubussen beheerst door de hierboven reeds genoemde ‘speedcubers’, die beheerd wordt door de World Cube Association.



Enkele feitjes 

Hieronder kan je nog enkele vitale feitjes lezen die je echt wel over de Rubik’s kubus moet weten: 

  • De standaard Rubik kubus heeft zes kanten

  • Elke kant wordt bepaald door haar middelpunt. De kant met het blauwe midden zal uiteindelijk volledig blauw zijn als de kubus opgelost is

  • Het middelpunt beweegt niet. Wit is standaard het tegenovergestelde van geel, blauw is standaard tegenover groen en rood is standaard tegenover oranje

  • De hoekstukken hebben drie stickers en randstukken hebben twee stickers. Houd er bij het oplossen van de kubus rekening mee dat je de stukken verplaatst, dus geen stickers! 

In de vijf decennia sinds het uitgevonden werd, is de Rubik kubus één van de meest duurzame, verleidelijke, gekmakende en boeiende puzzels geworden die ooit vervaardigd is. 



Een ingenieuze mechanische uitvinding 

Wereldwijd zijn er al in totaal meer dan honderden miljoenen (!) kubussen verkocht. Ze boeien computerprogrammeurs, filosofen en kunstenaars. Er zijn honderden boeken over gepubliceerd met veelbelovende strategieën voor het snel oplossen ervan, het analyseren van kubus ontwerpprincipes of het onderzoeken van hun filosofische betekenis. 



De kubus belichaamde dan ook “veel meer dan alleen maar een puzzel”, schreef de cognitief wetenschapper Douglas Hofstadter in 1981. “Het is een ingenieuze mechanische uitvinding, een tijdverdrijf, een leermiddel, een bron van metaforen, een inspiratie”. 



Hier bij i-Mania kan je allerlei unieke ‘Rubik’ varianten terug vinden, of ander kubus speelgoed. We wensen jou veel plezier bij het werken aan deze hersenstimulerende tijdverdrijf middelen.



Bronnen: o.a. wired & nytimes