Heb jij je ooit afgevraagd waarom kinderen hun gespaarde geld in een spaarvarken willen stoppen? De beslissing om een speciale houder in de vorm van een varken te gebruiken om je geld in te bewaren, is namelijk niet zomaar ontstaan.



In feite heeft de symboliek van geld gekoppeld aan allerlei dieren diepe wortels in mythen en geschiedenis van over de hele wereld. Hier zijn enkele van de interessantere, op wezens gebaseerde legendes die onze opvattingen over rijkdom en welvaart vandaag de dag blijven vormen.



Het spaarvarken

De Engelse ‘piggy bank’ of het Nederlandse spaarvarken is ontstaan ​​in de middeleeuwen, toen potten en andere omhulsels, waaronder die exemplaren waarin geld werd bewaard, meestal vervaardigd werden vanuit een soort oranjekleurig kleimateriaal dat ‘pygg’ genoemd wordt. In de loop van de tijd werden deze geldpotten dan ook wel bekend als ‘pygg potten’.



De Engelse taal evolueerde vervolgens zodanig dat ‘pygg’ uitgesproken werd als ‘pig’, wat het Engelse woord voor varken is, en waardoor er een grappig woord ontstond. In de 19e eeuw begonnen mensen dan ook te vragen of Engelse pottenbakkers hun geldpotten niet in een varkensvorm konden maken... en zo werd het moderne spaarvarken geboren.



De wuivende kat

Je hebt waarschijnlijk wel eens een ‘Maneki Neko’, ‘lucky cat’ of in andere woorden een wuivend beeldje van een kat gezien in een Japans of Chinees restaurant. De rechterpoot van de kat trekt zogenaamd geld aan en de linker trekt klanten aan.



De symbologie van de wuivende kat dateert uit de 14e eeuw toen een arme monnikskat naar verluidt een vermoeide samurai naar zijn tempel in Tokio zwaaide. Die samoerai bleek een rijke heer te zijn en, nadat hij door de wijze woorden van de monnik was verlicht, ondersteunde hij de tempel met allerlei gewassen en rijstvelden en veranderde deze in een welvarend heiligdom.



Afgezien van de wuivende kat, beweert een boeddhistische mythe tevens dat donkerharige katten goud kunnen brengen, terwijl lichtharige katten zilver aantrekken. En in andere culturen zijn katten eveneens symbolen van rijkdom en welvaart. In Rusland wordt een blauwe kat als fortuinlijk beschouwd, terwijl in Italië volgens de folklore geld naar jou op weg is als jij een kat hoort niezen.



De goudvis

Een belangrijk Chinees symbool voor welvaart is de goudvis, want met zijn unieke gouden kleur is deze voornamelijk verantwoordelijk voor de associatie met geld en rijkdom. Een vis is in het algemeen een blijvende representatie van welvaart in de Chinese cultuur, aangezien het Chinese woord voor vis op dezelfde manier wordt uitgesproken als het woord voor overvloed.



Plus het feit dat vissen zich ook snel voortplanten, is een andere reden voor de symboliek. Er wordt in China dan ook gedacht dat het hebben van een aquarium in jouw huis positieve geldstromen in jouw leven brengt!



Symbool van sparen

Maar om nog even terug te komen op het vertrouwde en geliefde spaarvarken; dit is een object dat al honderden jaren bestaat en is tot op de dag van vandaag de traditie van de spaarpot. De spaarpot blijft wereldwijd een erkend symbool van geld sparen. En waarom ook niet, want er is nog nooit iemand arm geworden van een beetje geld sparen!



Ben jij zodoende ook op zoek naar een leuke spaarpot om al jouw euro-centjes in te bewaren? Om te sparen kan je hier bij i-Mania uit de leukste spaarpotten kiezen.



piggy bank