Zo heel af en toe is er direct meteoor licht in Nederland en België zichtbaar. Zo waren er eerder dit jaar op 3 maart meldingen van een felle lichtflits, mogelijk veroorzaakt door een meteoor. Het was schijnbaar zo helder dat een Belgische twitteraar vanuit Gent liet weten dat dit licht fel genoeg was om er schaduwen mee te produceren. 



Het was hierbij overigens onduidelijk of de meteoor volledig in de dampkring verbrand is, of dat er hiervan een gedeelte op het aardoppervlak is terecht gekomen.

Wat is een meteoor 

Iedereen die ‘s nachts een flinke poos in de buitenlucht heeft doorgebracht, heeft zo af en toe wel eens een ‘vallende ster’ in de donkere nachthemel gezien. Deze vluchtige lichtstrepen zijn meestal niets meer dan minuscule stukjes interplanetair puin dat in botsing komt met de bovenste regionen van de atmosfeer van de aarde. 



Maar wat deze kleine stukjes echt als behoorlijk heldere strepen doen verschijnen, is de enorme snelheid waarmee ze de atmosfeer van de aarde raken. Het is de enorme wrijving van die puinbrokjes die ervoor zorgt dat de meteoor licht produceert en uiteindelijk uit elkaar valt voordat deze het aardoppervlak bereikt. 



Het komt dan ook zeer zelden voor dat een meteoroïde met een flinke afmeting de atmosfeer van de aarde binnendringt en dat restanten van haar oorspronkelijke massa de reis door de atmosfeer zullen overleven. Deze overblijfselen worden meteorieten genoemd.



Wat zijn meteoroïden 

De meeste meteoroïden die door de ruimte reizen zijn deeltjes van interplanetaire botsingen die al eeuwen geleden plaatsvonden. Deze deeltjes werden in willekeurige banen rond de zon geworpen en vormen de meerderheid van de meteoren die wij aan onze nachthemel kunnen waarnemen. 



Andere meteoroïden worden gevormd door het uiteenvallen van kometen en asteroïden. Ze reizen in vrijwel een identieke baan als hun ouderlichamen (de objecten waarvan de meteoroïden oorspronkelijk van zijn gescheiden). 



In de loop van een jaar ontmoet de aarde veel van deze banen en produceren ze zo wel meer meteoren aan onze hemel. Het is veelal mogelijk om de datum te voorspellen waarop de aarde deze deeltjes ontmoet die geassocieerd zijn met specifieke kometen en asteroïden, aangezien de aarde hun banen elk jaar op dezelfde datum doorkruist.



Wat was de Ster van Bethlehem? 

Wist je trouwens dat één van de astronomische verklaringen van de Ster van Bethlehem, die verbonden is aan het Kerstfeest, is dat het hier om een zeer heldere komeet ging. Dat dit unieke teken aan de hemel dat de blijde boodschap van de komst van Jesus verkondigde en de wijzen uit het oosten de weg wees. 



Heel wat mensen hielden van de gedachte dat het hier een komeet betrof, dus duikt het ook op heel wat kerstkaarten op! Een andere theorie is echter dat het licht van deze ‘kerstster’ afkomstig was van de geboorte van een nieuwe ster, ook wel een nova genoemd.



Licht in jouw ‘duisternis’ 

Jij kan overigens de donkere winterdagen in je huis ook met jouw eigen meteoor licht doorbrengen om zo wat meer licht in je ‘duisternis’ thuis te scheppen. Deze speciale i-Mania verlichting is veelal qua licht dimbaar, waardoor je naar believen je eigen speciale licht scène kan creëren. 



Dat is niet alleen heel gezellig, maar werkt als lichteffect ook behoorlijk hypnotiserend. Zo kan je heerlijk dagdromend wegzwijmelen en denken over al het fijns wat het nieuwe jaar weer mag brengen! 



Meteoor licht 



Bronnen: o.a. NOS, astroleague & BBC