Misschien heb je ‘m alweer zien staan: de paardebloem. De bloei ervan begint meestal in het vroege voorjaar, maar dat kan soms al vanaf januari zijn als het een zachte winter is.



Misschien herinner jij ze al van toen je nog klein was en dacht dat al die paardenbloemen wel heel lieflijke kleine geschenken van Moeder Natuur waren.



Iedere lente weer, zie jij die heel vrolijke kleine gele bloesems in het gras langs de kant van de weg of in de wei stippelen. En zodra ze wit werden, wie kon het dan nog weerstaan om niet die zaadjes ervan weg te blazen?



Magie

Mensen hebben reeds eeuwenlang op de zaadkoppen van paardebloemen geblazen voor verschillende soorten waarzeggerij en magie. Want als je op een zaadkop ervan blaast, is het aantal resterende zaden het aantal kinderen dat jij zal krijgen. Of er kan verondersteld worden dat het jou het tijdstip van de dag vertelt, of hoeveel jaar jij nog zal leven...



Diezelfde paardebloem werd overigens ook wel een ‘feeënklok’ genoemd, omdat de bloem heel voorspelbaar kan openen en sluiten. De paardenbloem bloeit open om jou in de ochtend te begroeten en sluit ‘s avonds weer om te gaan slapen. Echt waar!



Geneeskracht

De paardenbloem heeft verder een aantal geneeskrachtige eigenschappen. Deze genezende kracht van de paardebloem verspreidde zich in het verleden net zo snel als dat zijn zaden door de wind mee genomen wordt. De Chinezen waren de eersten die de bijzondere geneeskrachtige eigenschappen van de paardenbloem beschreven.



De paardebloem kan namelijk het bloed prima zuiveren en het immuunsysteem verbeteren. Tegen de elfde eeuw deelden diverse Arabische culturen het gebruik ervan om alsook lever- en nierproblemen te behandelen. En al snel daarna gebruikte heel Europa de paardebloem in hun keuken en bewaarde zij het in hun medicijnkasten.



Symboliek

Het Engels woord voor paardenbloem is ‘dandelion’ en is afkomstig van het Franse ‘dent-de-lioun’, wat in de oud Franse taal ‘leeuwentand’ betekent vanwege zijn lange, grofgetande bladeren.



In de Victoriaanse bloemtaal symboliseert de paardebloem liefde. Het is eveneens gekoppeld aan allerlei symboliek, zoals welkom zijn, verdriet en bitterheid, en de almachtige zon.



En de florale betekenis van de paardenbloem is dat het een geschenk is voor een geliefde dat geluk zal brengen en dat evenzo een belofte van totale trouw is. Het kan dus veel betekenissen hebben.



Waarde

Wat voor waarde die bijzondere paardenbloem voor jou ook maar mag hebben. Een gelukgevend smartphone of tablet hoesje van i-Mania met zo’n paardebloem print erop zal jou zeker nog lang trouw blijven!

 

PAARDEBLOEM